Otvorili autocestu, pa ostali blokirani, nisu plaćeni radovi

... čime je označen uspješan završetak posla započetog potkraj 2011. godine, piše vecernji.ba.

Puštanje u promet

Svečanost je održana na čvorištu Zvirići u općini Ljubuški, na čijem se području i nalazi cijela dionica Bijača - Kravica, gdje se križaju autocesta i regionalna cesta R-423 Ljubuški - Metković.

Svečanosti su uz brojne predstavnike medija nazočili dužnosnici državne, federalne, županijske i općinske vlasti, a vrpcu su presjekli i time dionicu službeno otvorili i pustili u promet premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić i direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić.

Uz Nikšića i Karića nazočnima su se prigodnim riječima obratili i Hamed Ramić, direktor poduzeća Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. U isto vrijeme u promet su puštene i dvije regionalne ceste na području ljubuške općine, R-424 i R-423, koje se spajaju i uključuju na autocestu, vrijednosti 6,1 milijun KM. U sklopu dionice Bijača - Kravica gradi se i granični prijelaz Bijača, koji bi se trebao otvoriti 28. lipnja.

Uloženi milijuni

Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 56 milijuna maraka, a sredstva su osigurana kreditom kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radove je izvodila domaća građevinska grupacija: Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo.

Na žalost, kako se u našoj društvenoj praksi malo koji poslovi ne svrše bez repova i neugodnosti, to se dogodilo i ovaj put. Sat i pol nakon što je završena svečanost otvaranja i domjenak, promet ja nakratko prekinut. Petorica poduzetnika iz Ljubuškog kamionima su zapriječila regionalnu cestu R-423 Ljubuški - Metković koja u čvorištu Zvirići prelazi preko autoceste.

Razlog je što im poduzeće Hidrogradnja d.d. Sarajevo, kao član grupacije koja je gradila dionicu Bijača - Kravica, nije platilo za obavljene građevinske radove i isporučeni građevni materijal, ukupno oko 150.000 KM. Najavili su od ponedjeljka nove blokade prometa.