Osnovne i srednje škole u Hercegovini poluprazne

studij posušje, škola, škola, nastavnik, nastava, škola, škola, udžbenici, djeca, Slaven Pehar, škola, odgoda, HNŽ, ZHŽ, škola, nastava, Ortiješ, škola, Buna, Tomislavgrad, učiteljica, diskriminacija, štrajk, HNŽ, diplome, škola, škola, roditelji, djeca, škola, učenici, profesorica, škola, opis, škole, sindikat, priopćenje, Sarajevo, demokracija, Apartheid, škola, učenici, škole, tableti, laptopi, škole, upis, HNŽ, škole, Hercegovina, upis, škole, HRS, HNŽ, nastava, HNŽ, početak, odgoda, škola, HNŽ, torbe, knjige, škola, roditelji, HNŽ, nastava, početak, škola, hercegovački vicevi, poslovica, Tomislavgrad, škola, djeca rast, Mostar, srednja škola, upisi, škola, učenica, škola, roditelji, djeca roditelji, plaća, HNŽ, škola, Zvonko Milas, čestitka, škola, ŽZH, HNŽ, nastava, stipendije, učenje hrvatskog jezika, hrvati izvan domovine, Vrhovni sud FBiH, školska nastava
...pa tako i one s hrvatskom većinom. Iz godine u godinu škole su sve praznije, što zbog manjeg broja novorođenčadi, što zbog masovnog iseljavanja cijelih obitelji.

Prazne škole

Porazan je podatak da su u Mostaru tek dvije škole, srednja medicinska i medresa, dostigle punu normu upisanih. Službeni podaci pokazuju da se u pojedine srednje, ali i osnovne škole na području Mostara i Hercegovine ove godine upisuje veoma mali broj djece. Kada je u pitanju srednja škola, u HNŽ-u točnije Mostaru osnovni je razlog što je za srednju školu stasala prijelazna generacija osnovaca iz osmogodišnjeg u devetogodišnje obrazovanje. Mnogi prosvjetari strahuju jer bi se zbog manjka norme mogli naći na zavodu za zapošljavanje. Kada su u pitanju osnovne škole u HN županiji, Zapadnohercegovačkoj županiji , ali i u Hercegbosanskoj županiji, glavni problem je manji broj rođene djece, ali i masovna iseljavanja. Iz Zapadnohercegovačke županije su naveli kako će, prema dostupnim podacima, u siječnju 2015. godine u prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja u škole u ZHŽ krenuti 56 učenika manje nego školske godine 2014.

Najveći broj upisanih bilježi općina Široki Brijeg s 313 djece, slijede općina Ljubuški s 262 djece te općina Posušje s 203 i općina Grude sa 151 učenikom. Ništa bolja situacija nije ni u Hercegbosanskoj županiji.

Iseljavanja u HBŽ-u

U Livnu je upisano 220 djece od čega 114 na području grada dok su u naseljima oko Livna upisana 106 prvašića. U tri godine broj upisane djece u gradu Livnu se smanjio za 22, dok u područnim livanjskim školama ta brojka iznosi 25 prvašića manje. U prvi razred devetogodišnjega obrazovanja na području tomislavgradske općine u školsku 2014./2015. u prvom roku upisano je 188 učenika.

Za desetero djece odgođen je upis za sljedeću školsku godinu, a upisu nije pristupilo 41 dijete. Razlog zbog kojega se toliki broj djece nije odazvao pozivu u najvećem broju slučajeva je preseljenje obitelji u inozemstvo.

Prema informacijama iz općinske Službe za društvene djelatnosti, ove je godine broj upisanih u prve razrede u odnosu na prošlu manji za 33 djece, što je ujedno i najveći pad broja upisanih u odnosu na ranije godine. Sve ovo govori u prilog tomu da, uz konstantan pad nataliteta, danak u smanjenju broja upisane djece u duvanjske škole, zbog nemogućnosti pronalaska bilo kakvoga zaposlenja u općini, sve više uzima i migracija stanovništva, odnosno odlazak obitelji u neke od europskih, ali i prekooceanskih zemalja.

Prema nekim procjenama, ako se ovakav trend nastavi, općina Tomislavgrad će do 2030. godine imati manje od 10.000 stanovnika, mahom starije životne dobi. Zbog nastale situacije, mnogi profesori u srednjim školama u HN županiji strahuju. Izvjesno je, navode, da manjak učenika implicira tehnološki višak. "Problem je tim veći što srednje škole nemaju kolektivnih ugovora i onda će ljudi koji ostanu bez norme ići na zavod za zapošljavanje", navodi Alija Muhibić, predsjednik Aktiva ravnatelja srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije.

Vecernji list