FOTO  Oko 150 biciklista iz BiH i Hrvatske vozilo trasom starog Ćire

Ćiro, biciklisti, Ravno
..."Bicikliranjem kroz povijest - Revitalizacija uskotračne pruge Ćiro".

Više od 150 biciklista iz BiH i Hrvatske vozilo je trasom stare uskotračne željezničke pruge od mjesta Hutovo u Općini Neum do špilje Vjetrenica u općini Ravno.

Biciklisti su imali kraće pauze pored starih željezničkih postaja, a u Ravnom i Zavali za sudionike bio je upriličen prigodan program, a o povijesti Ćire upoznao ih je publicist Stanislav Vukorep.

Iako je bilo predviđeno, sudionici biciklijade nisu obišli špilju Vjetrenica jer je zbog obilnih kišnih padalina došlo do poplave u toj najpoznatijoj i najvećoj špilji u BiH.

Inače, projekt "Bicikliranjem kroz povijest" - Revitalizacija stare uskotračne pruge "Ćiro", financira Europska unija kroz Program prekogranične suradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.

Projekt se provodi na području Hercegovine, u općinama Mostar, Čapljina, Neum, Ravno i Trebinje te u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u općini Konavle (Republika Hrvatska). Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće "Vjetrenica" Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Općina Konavle (Republika Hrvatska).

Opći cilj projekta je doprinijeti integraciji gospodarstva u pograničnim područjima Dubrovačko-neretvanske županije i Hercegovine kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude - biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom "Ćiro".