Od 1. travnja Hercegovina ostaje bez deponija

komos, Mostar, Emir Džubur, gradsko komunalno poduzeće, uborak, Ljubo Bešlić, odlagalište smeća, Smeće, Mostar, zapadno-hercegovačka županija, odlagalište smeća, Smeće, odvoz smeća, odlagalište smeća, jp uborak, deblokada, uborak, jp uborak, odvoz smeća, odlagalište smeća, divlje odlagalište smeća

Sudeći prema odluci koju je donijelo spomenuto ministarstvo, odgovor na ovo pitanje je potvrda. Naime, prema rješenju Ministarstva okoliša i turizma FBiH mostarski deponi Uborak od 31. ožujka ne smije primati otpad. To znači kako Hercegovina ostaje bez jedinog deponija. Na Uborak se odlaže otpad svih hercegovačkih općina. Nedavna blokada Uborka od djelatnika Komosa umalo je rezultirala izbijanjem epidemije zaraznih bolesti i pojavama "bazena" štakora, a sudeći prema odlukama s federalne razine, sličan scenariji se ponovno sprema, piše Večernji list.

Što s radnicima? 

- Prema toj odluci, mi krajem ovoga mjeseca prestajemo s prijemom otpada. Veliko je pitanje što će biti s djelatnicima ove tvrtke, njih više od 20 jer im se ukida osnovna djelatnost. Sada tražimo razgovore s Gradskom upravom Mostara kako bi znali što nam je činiti - rekao nam je direktor deponija Uborak Hasan Stupac. Inzistiranje Ministarstva na provedbi odluke o zatvaranju deponija dovodi čitavu hercegovačku regiju u stanje kaosa jer novi deponij ne može početi s radom. Još uvijek nije izvršen probni rad, a kamoli da je deponij spreman primati komunalni otpad. Nepostojanje urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole sprječava dodatno početak njegovog rada. Sama izgradnja novog deponijskog centra u velikoj mjeri se događala daleko od očiju javnosti.

Javnost isključena 

Zanimljivo da nikad nije održana javna rasprava glede puštanja u rad regionalnog odlagališta otpada, što bi bilo normalno. Na novom deponiju se planira zaposliti 40 radnika koji, prema neslužbenim informacijama, nisu iz Bijelog polja nego će o tome tko će biti primljen odlučivati bošnjačke stranke. Mali dioničari poduzeća Uborak u većinskom vlasništvu General servis/Gorenje, kroz upravni spor na sudu dodatno obaraju odluku da novi deponij u Mostaru proradi. General servis je inače osnivač operatera za elektronski otpad koji je u vrlo čudnim okolnostima dobio dozvolu od Ministarstva okoliša i turizma. Inače, veliki dio obveznika za elektronički otpad je protiv očigledni insceniranog pravilnika o elektroničkom otpadu. Sve ovo ukazuje na usku suradnju vrlo malog broja ljudi poslovno bliskim Federalnom ministarstvu okoliša. Upućeni vide očiglednu spregu između svih događanja, a kao glavni cilj je stvaranje kaosa u predizbornoj kampanji u Hercegovini.