Obnavlja se staza kojom je Gospa ‘išla’ pred najezdom Turaka kroz BiH

gospa sinjska, priča o očima, Gospa, Ukazanje, Velika Gospa, blagdan, Gospa, Rama, Sinj
... te općinama Livno i Tomislavgrad, financirat će se uređenje "Staze Gospi Sinjskoj" koja se generacijama koristila kao hodočasnički put. Osim spomenutih partnera, provedbi projekta pridonijet će suradnici iz Turističke zajednice Grada Sinja, franjevačkog samostana Gospe Sinjske, franjevačkog samostana Rama-Šćit, Turističke zajednice Hercegbosanske županije i Planinarske udruge Kamešnica Livno.
Ukupna vrijednost projekta je 558.031,05 eura, od čega se 302.964,15 eura odnosi na aktivnosti partnera u Republici Hrvatskoj, a 255,066,90 eura na aktivnosti partnera u BiH.

Staza duga 150 kilometara

Kako je rečeno prilikom prezentacije, staza će polaziti s Ramskog jezera i samostana na Šćitu prema Tomislavgradu, uz Buško jezero i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, preko Sinjskog polja do svetišta Gospe Sinjske. Dalje staza vodi preko Dicma, Dugopolja i Klisa, uglavnom trasom stare Rere do solinskog svetišta na Gospinu otoku. Trasa je duga oko 150 kilometara i njome su obuhvaćeni svi važni povijesni, arheološki, kulturni i vjerski lokaliteti. Projektom se planira hodanje najvećim dijelom izolirano od prometne gužve i kroz krajeve bogate povijesnim nasljeđem poput utvrda, stećaka, muzeja, sakralnih objekata, ostataka starih staza i mostova.

O samom projektu govorila je projektna menadžerica Ivana Antišić istaknuvši da se ovim projektom želi poboljšati zajednička turistička ponuda temeljena na zajedničkom kulturnom identitetu prekograničnog područja Hrvatske i BiH, a s ciljem povećanja konkurentnosti lokalnog turističkog gospodarstva.
Ovom prilikom je i načelnik općine Ivan Vukadin istaknuo kako je zadovoljstvo raditi na ovakvim projektima koji su višeznačni.

"Obnavljamo stazu kojom je Gospa ‘išla' pred najezdom Turaka kroz BiH, proširujemo vidike i suradnju, povezujemo turističke potencijale i učimo se za veće projekte koji nas čekaju u budućem vremenu", kazao je načelnik.

Dnevni list