Obitelj Čolak 15 godina cvijećem opskrbljuje Hercegovinu

Noćurak, ulje, alfa-linolenska kiselina, gama-linolenska kiselina, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka, pretilost, podržava funkciju imuniteta, u slučaju hiperaktivnosti, multipla skleroza, pomaže ženama u menopauzi, psorijaza, neurodermitis, cvijeće, Hercegovina, Svi sveti, Dušni dan, cvijeće, poklon
Upravo zbog blizine blagdana Svih svetih i Dušnog dana, ispred mnogih cvjećara, vrtnih centara, ali i obiteljskih kuća,

sve se više pojavljuju šareni cvjetni aranžmani koji mame svojom ljepotom.

75.000 sadnica

Osim cvjećara i prodavača, ovih dana pune ruke posla ima i obitelj Čolak iz Otoka kod Vitine, koji se već petnaest godina bave uzgojem cvijeća, i to prvenstveno krizantema koje su ujedno i najzastupljenija vrsta za nadolazeće blagdane.
Iz razgovora sa Zoranom Čolakom, jednim od voditelja proizvodnje, doznali smo kako su ove godine njegova i bratova obitelj posadile ukupno 75.000 sadnica raznoga cvijeća. Posljednjih nekoliko godina, kaže, intenzivirali su proizvodnju, odnosno povećali su proizvodne kapacitete.
"Osim krizantema, obitelj brata Stanka i mi sadili smo i popunu, odnosno sitne margarite, ping-pong loptice i ostalo svijeće koje se može naći na tržištu ovih dana", kaže Čolak, dodajući kako dani koji dolaze donose najviše posla.
Što se tiče proizvodnog procesa, Čolak ističe kako on traje cijelu godinu, dok se sadnja obavlja u razdoblju od 10. srpnja do 1. kolovoza. Nakon toga slijedi svakodnevna briga, zalijevanje i održavanje, da bi se točno na blagdan Svih svetih i Dušni dan dobili lijepi primjerci krizantema.

Cvijećem pokrivaju Hercegovinu

"Od prošlog petka mi vršimo branje i tjedan pred blagdan je nama udarni. Tada imamo najviše posla i svi se članovi obitelji uključuju i sudjeluju, netko u rezanju, netko u obradi ili pakiranju", kaže Čolak, dok nas vodi na obilazak plastenika u kojima vedre boje cvijeća mame poglede. Kaže kako godinama već rade s istim kupcima, s tim da svake godine posade dodatne količine, ukoliko se pojavi neki novi kupac, te tako nemaju bojazni za plasman svoje robe. Na naš upit gdje sve distribuiraju cvijeće, Čolak odgovara kako je to područje cijele Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Hercegovinu. Livno, Kupres, Šuica, Tomislavgrad, Posušje, Grude, Čapljina i Široki Brijeg samo su neki od tih gradova. Iako ovaj posao, kaže on, zahtijeva mnogo truda i ulaganja, isplati se njime baviti, a najbolji, odnosno živi dokaz je on sam, jer se osim poljoprivredom ne bavi nikakvim drugim poslom.

Zorica Volarević | Dnevni list