Obavijest 16. susreti Radioamatera Herceg Bosne

Tom prigodom se okupi oko 150 Radioamatera iz BiH , te gosti Radioamateri iz Republike Hrvatske. Predviđeno je niz aktivnosti a jedan je i Aktivno održavanje KV veza s Radioamaterima svijeta za što će se dodijeljivati jubilarna diploma.


14.susreti Radio amatera ispred restorana na ski stazi na Risovcu

Za one koji neznaju o Radioamaterizmu.

Po definiciji to su osobe koje se bave radijskom tehnikom i radio operaterstvom, ali samo iz razloga osobne sklonosti, a ne iz ekonomskih ili političkih razloga.Danas u svijetu ima nekoliko milijuna  radioamatera. Od toga broja gotovo tri milijuna su tzv. licencirani radioamateri, (najviše u SAD i Japanu), dakle oni koji imaju dozvolu za držanje vlastite amaterske radijske postaje na kratkom ili ultrakratkom valu kojom održavaju međusobne veze.  Svaka amaterska radijska postaja ima i svoju pozivnu oznaku po kojoj se razlikuje od drugih sličnih postaja.

Početak te oznake obilježava državu u kojoj se nalazi, dok slova na kraju označuju radioamatera koji je vlasnik te postaje i njen operator. Tako se Hrvatska u radioamaterskom svijetu prepoznaje po oznaci 9A a BIH E7. Osim toga, u svakoj državi radioamateri se udružuju u svoje klubove i saveze.
 
Nacionalni savezi udruženi su u Međunarodnu radioamatersku uniju IARU (International Amateur Radio Union) koja je član Međunarodne Unije za Telekomunikacije ITU (International Telecommunication Union), kao najvišeg svjetskog tijela na području bežičnih telekomunikacija.


Pozivam Vas da dođite i družite se s Radioamaterima.


Blidinje.net