Njegov lik i djelo jesu i trajno će biti uzor naraštajima

fra didak buntic

... u Gradnićima, Gornjoj Blatnici i Mostaru.

Kao i svi dosadašnji i ovogodišnji, 15. po redu Didakovi dani u cijelosti će biti posvećeni životu, liku i djelu istaknutoga hercegovačkog franjevca, glasovitog Brotnjaka fra Didaka Buntića, rođenog 9. listopada 1871. godine u Paoči, župa Gradnići, te 96. obljetnici njegove iznenadne i prerane smrti.

Manifestacija je, također, posvećena i obilježavanju 101. obljetnice fra Didakovih zasluga na spašavanju 17.000 gladne hercegovačke djece od sigurne smrti tijekom Prvoga svjetskog rata. Za 15. Didakove dane pripremljen je vrlo bogat program.

ČETIRI DANA INSPIRACIJE

Kako je predviđeno, svečanosti će početi već u četvrtak, 18. listopada, u 11 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomenika i fra Didakove spomen-kuće u njegovoj rodnoj Paoči. Odmah potom u 12 sati kod stare crkve u Gradnićima okupit će se brojni akademski slikari i kipari, čime će se označiti početak rada međunarodne likovne kolonije "Didak".

Za razliku od proteklih godine, umjetnici će ove godine puna četiri dana inspiracije, za svoje stvaralaštvo o liku i djelu velikog fra Didaka Bunića, tražiti kod mjesne crkve u Gornjoj Blatnici, koja pripada župi Čerin. Toga dana u 19 sati u Gradnićima će se upriličiti večer poetsko-glazbenih i literarnih radova o temi "Didak", u izvedbi pučkoškolaca i srednjoškolaca s područja čitlučke općine. Središnja svečanost otvaranja 15. Didakovih dana bit će upriličena u petak, 19. listopada, u 19 sati u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a čast otvorenja ukazana je prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, rektoru Sveučilišta u Mostaru. Inače, nakon svečanoga otvaranja te manifestacije, učenici Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" iz Sarajeva i Osnovne glazbene škole Brotnjo iz Čitluka, posjetiteljima će se predstaviti premijernom izvedbom baletnoga koncerta "Šapat šume".

Dan kasnije, u subotu, 20. listopada, u župnoj crkvi sv. Blaža u Gradnićima u 18 sati održat će se tradicionalni "Koncert odabranih" na kojem će se svojim glazbenim umijećem posjetiteljima predstavljati najbolji učenici Glazbene škole (GŠ) iz Širokog Brijega, Glazbene škole "Pavla Markovca" iz Zagreba, Srednje muzičke škole iz Sarajeva, OGŠ "Mladen Pozajić" Sarajevo i OGŠ Brotnjo iz Čitluka.

U nedjelju, 21. listopada, posljednjega dana ovogodišnje manifestacije, u Gradnićima će se u 17 sati upriličiti svečano otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih na koloniji "Didak". Petnaesti Didakovi dani završit će te večeri u 19 sati u staroj gradnićkoj crkvi predstavljanjem izuzetno vrijedne i zanimljive monografije o župi sv. Blaža Gradnići.

VRIJEDNA MONOGRAFIJA

Treba istaknuti da će, uz mještane Paoče i Gradnića, ovogodišnjim Didakovim danima nazočiti i brojni znatiželjnici iz Brotnja i Hercegovine kako bi odali dužnu počast tom poznatome hercegovačkom franjevcu, profesoru, graditelju, prosvjetitelju, političaru, ocu sirotinje, vizionaru, neustrašivom vođi, istaknutom Brotnjaku i čovjeku velikoga srca, čiji lik i djelo jesu i trajno će biti uzor sadašnjim i svim budućim naraštajima hrvatskoga naroda.

Večernji list BiH