Nije smisao korizme odreći se cigareta, a nastaviti s psovkom

Danas, na Čistu srijedu ili Pepelnicu, liturgijski je običaj da se spaljuju maslinove grančice od prošlogodišnje Cvjetnice i tim se pepelom vjernicima napravi križ na čelu. Tom prilikom izgovaraju se riječi: "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti." Svećenici navode kako je pepeljenje vrlo rječita simbolična gesta. Posipati se pepelom - i kao izraz i kao čin - znači uozbiljiti se, kajati se za svoje loše postupke. Znači i spremnost na nove, bolje korake. Vrijeme priprave za Uskrs završava na Veliku subotu, točnije vazmenim bdijenjem, a 40 dana je izabrano prema novozavjetnom zapisu o Isusovu 40-dnevnom postu u pustinji. Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od tjelesnih užitaka jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama. Župnik crkve sv. Ivana apostola i evanđelista Mostar don Mladen Šutalo je kazao kako u vrijeme korizme vjernici su pozvani raditi na duhovnoj obnovi, da se kroz molitvu, post i dobrim djelima približe Bogu i Svetom pismu.
- Potrebno je da molimo za obraćanje psovača jer psovke su rak-rana našeg društva. Nije smisao korizme da se čovjek odrekne cigareta, pića ili nekog drugog poroka, a da nastavi s psovkom i vrijeđanjem Boga, to nije korizma, kazao je don Mladen, pozvavši vjernike da i nakon korizme nastave s dobrim djelima te da duhovna obnova u ovo korizmeno vrijeme bude trajno naslijeđe.
- Ovo treba biti radosno vrijeme, a ne da nas odricanje čini neraspoloženima i ljutima, kazao je don Mladen.

Briga za bližnjeg

Korizmeno vrijeme poziva ne samo na bavljenje samim sobom ili eventualno samo svojim odnosom prema Bogu, nego uključuje i brigu za bližnjega, osobito za onoga koji se nalazi u nekoj potrebi. Vrijeme korizme mnogi nazivaju vremenom Caritasa, danima djelotvorne kršćanske ljubavi prema bližnjima. Vjernici su pozvani da novac i druga sredstva koje su prikupili u dane posta i nemrsa daruju za dobrotvorne svrhe namijenjene onima koji su u nevolji, a u zapadnim zemljama uobičajena su i korizmena prikupljanja za potrebite.

dnevni list