Nevesinje će imati redovno snabdijevanje vodom i ljeti

nevesinje vodovod
... od 1.200 kubika, koji je dio distributivnog sistema vodosnabdijevanja općine Nevesinje iz pravca izvorišta "Jama - Udbina".

Siguran kvalitet

Prema riječima Ilije Tamindžije, izvršnog direktora HET-a za proizvodnju i tehničke poslove, vodovod "Udbina" jedan je od najznačajnijih projekata za stanovništvo općine Nevesinje u posljednjih 50 godina, piše Dnevni avaz.

- U sklopu gradnje Hidroelektrane "Dabar" planirana je i gradnja vodovoda "Udbina", dijelom za potrebe samog projekta Hidroelektrane, a dijelom za snabdijevanje grada vodom, jer Nevesinje nema uredno vodosnabdijevanje, posebno u ljetnim mjesecima, kad su česte nestašice vode - pojasnio je Tamindžija.

Dodao je da se Nevesinje do sada snabdijevalo s jezera Alagovac pa će izgradnjom ovog vodovoda postati jedna od rijetkih općina koja će imati vodosnabdijevanje sa dva izvorišta, što povećava i sigurnost i kvalitet vodosnabdijevanja.

Trajno rješenje

- Ukupna vrijednost projekta je skoro sedam milijuna, a do sada su realizirana skoro četiri milijuna. Završetak radova očekuje se do kraja rujna. Ovim će se trajno riješiti problem snabdijevanja pitkom vodom općine Nevesinje - istaknuo je Tamindžija.