Nevenko Herceg: Sindikati nemaju nijedan opravdan razlog za štrajk

dr. sc. Nevenko Herceg, Nevenko Herceg, štrajk, štrajk prosvjetara, Mostar štrajk, šerif špago, Nevenko Herceg

 - Jedini razlog za štrajk je ta razlika u plaćama prosvjetnih djelatnika u osnovnim i srednjim školama koje je ova vlada naslijedila, ali mi ne možemo prosvjetnim radnicima u srednjim školama sada smanjiti plaću, da bi se one izjednačile s prosvjetnim radnicima u osnovnim školama - objasnio je Herceg tijekom današnjeg predstavljanja elektronske učionice u OŠ Antuna Branka Šimića u Mostaru.

- Sve ono što smo potpisali u Granskom kolektivnom ugovoru za osnovno obrazovanje u potpunosti smo ostvarili. Ostvarili smo povećanje plaća, ono što je rečeno, 15 posto kroz tri godine i, evo danas, ide prva plaća po tom novom kolektivnom ugovoru - istaknuo je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Također je ponovio niz drugih beneficija koje je Vlada riješila u obrazovanju, među kojima je - pitanje radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika, a rješava se i pitanje izvršnih sudskih rješenja. Na kraju je izrazio spremnost da se dalje s predstavnicima sindikata nastave korektni razgovori kako bi kroz socijalni dijalog riješila sva otvorena pitanja.

- Mi nikad nismo bježali od razgovora i posljednje tri godine mandata ove vlade nije bilo problema u samom obrazovanju, a tako će biti i ovaj put - mišljenja je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u HNŽ-u Rašid Hadžović. Napomenuo je kako se nada da će sindikati znati cijeniti što je urađeno za prosvjetne djelatnika te da će se drugo polugodište nastavnog procesa završiti bez problema.

FENA