Uskoro gradnja 11 kilometara ceste od Neuma prema Stocu

Široki Brijeg, cesta, radovi, Stolac, Neum, cesta
Davne 1984. godine između Neuma i Stoca izgrađeno je tek 15 kilometara ceste, nakon čega je gradnja zaustavljena. Dvadeset godina poslije projekt je nastavljen gradnjom koja je zaustavljena na dodatnih šest kilometara.

Vjerojatno najdugotrajnija gradnja neke ceste u povijesti ove države trebala bi se nastaviti za nekoliko mjeseci u vidu izgradnje dodatnih 11,8 kilometara. Prvi poslijeratni planovi za izgradnju ceste Stolac - Neum predstavljeni su još 2004. godine, a Ceste Federacije Bosne i Hercegovine tada su osigurale sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju prva tri od ukupno 37 kilometara. Do sada je iz sredstava Cesta Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH uloženo dvanaest milijuna konvertibilnih maraka, a izgrađeno je šest kilometara ceste koja je puštena u promet, piše Klix.ba. "Urađena je kompletna investicijsko-tehnička dokumentacija za trasu i objekte. Trenutačno se radi projekt tunela Žaba, dužine 975 metara, a provedene su javne rasprave na općinama Stolac i Neum, vezane uz izgradnju ceste", rečeno je za Klix.ba iz Cesta FBiH. Iz cesta kažu da intenzivno surađuju s Općinom Neum te da rade na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kako bi se realizirao projekt za prvu fazu izgradnje dionica Stari Neum - Broćanac u dužini 11,8 km.

"Izvjesno je da će u drugoj polovini ove godine biti intenzivirani radovi na izgradnji ove dionice", tvrde iz Cesta Federacije Bosne i Hercegovine.

Procijenjeni rok na realizaciji projekta je 40 mjeseci , a ovisit će o dinamici rješavanja imovinsko- pravnih odnosa i priljevu sredstava. Prema tvrdnjama iz Cesta FBiH, za kompletiranje ceste od Stoca do Neuma procijenjena vrijednost potrebnih sredstava iznosi 87,000.000 konvertibilnih maraka. "Sredstva za izgradnju ove ceste bit će osigurana iz kreditnih aranžmana sa Svjetskom bankom i Europskom bankom za obnovu i razvoj, kao i iz vlastitih sredstava koja se angažiraju za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa", objašnjeno je iz Cesta Federacije Bosne i Hercegovine.