FOTO  UDiVDR Neum oštro osuđuje nezakonitu reviziju branitelja

UDiVDR Neum, branitelj, branitelji, revizija branitelja

Najviše se govorilo o  aktualnoj reviziji branitelja, zakonu koji je nedorečen i ima mogućnosti različite interpretacije, što omogućava i različita stajališta i kriterije u provođenju iste.

Hrvatski branitelji najviše gube svoja prava, što je nedopustivo i za svaku osudu, poručili su iz vijeća UDiVDR Neum. Razgovaralo se i o pomoći braniteljima, koji su ostali bez invalidnine, na ovoj nelegalnoj i nelegitimnoj reviziji.  

''Gledajući s današnje točke gledišta možemo s ponosom reći kako smo sve svoje zadaće obavili uspješno, kako se nikad nismo povukli s bojišta, te kako smo dali veliki doprinos u mnogim oslobodilačkim akcijama, kako na području naše Općine, tako i na području ostalih hrvatskih općina i susjedne nam Republike Hrvatske, naš stav treba biti jasan,  u tome trebamo i moramo ustrajati, a našim kolegama koje je pogodila ova revizija trebamo pomoći i naći za njih adekvatna rješenja",  poručio je predsjednik UDiVDR Neum Vinko Sentić.

Načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, pozdravio je zalaganje vijeća Udruge za svoje kolege suborce, posebno one kojima je bespravno ukinut status ratnog vojnog invalida i rekao: ''Općina Neum dala je prve žrtve na prostorima Bosne i Hercegovine u ovom Domovinskom ratu, dajući prostora i vremena Republici Hrvatskoj da organizira svoje prostore i svoju vojsku. Svi  oni  koji sudjeluju u javnom životu i koji rade za opće interese, a koji su u tom zastranili stavivši svoje vlastite interese ispred općih, a primjer je i ova nelegalna i nelegitimna revizija, treba uporno opominjati i ukazivati na nepravdu koju rade. To je iskreno velika obaveza u kojoj moramo ustrajati".

Na sjednici je donesen i zaključak, i to, da se pokuša iznaći rješenje za status nezaposlenih branitelja i branitelja kojima je nepravedno ukinuta mirovina. Vijeće se također dogovorilo da se na prigodan način i dalje obilježavaju sve obljetnice i značajniji datumi vezani za Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Neum, kao što je odlazak Udruge u Vukovar, koji je organiziran i prošle godine.