U infrastrukturu Neuma redovno ulažu privatnici, ali ne i država

turizam, Neum, hotel Neum, cesta stolac-neum
... turističkih sadržaja, piše avaz.ba.

Nove investicije

- Svi čekaju s bukingom do iza Uskrsa kada će sve to krenuti. Najave su, uistinu, dobre tako da očekujemo jako dobru sezonu - kaže Davor Krešić, predsjednik Udruženja neumskih turističkih radnika.

U Neumu je, ističe Krešić, dosta investicija i otvorenih građevina, što je, kako kaže, jako pozitivno za ovaj gradić i širu zajednicu. Samo će u proširenje i uređenje hotela „Neum", napominje Krešić, biti uloženo oko 20 milijuna KM.

- To je najveće ulaganje takve vrste u našoj županiji. U sklopu hotela „Sunce" planirana je izgradnja vanjskog bazena. Potpisali smo ugovor s najvećim francuskim tur-operaterom koji će osigurati stabilnost za sljedeće tri sezone za 70 do 100 uposlenih u ovom hotelu. Dakle, privatnici ulažu, ali što se tiče te nekakve lokalne uprave i državne vlasti tu se ama baš ništa ne ulaže - ističe Krešić.

Dodaje da su ceste raskopane, šetnica nije nimalo uređena, a kad je u pitanju Federacija BiH i cestu koju grade prema unutrašnjosti, dodaje Krešić, ovim tempom neće završiti ni za 30 godina.

- Na toj cesti, prema Stocu i Svitavi, bude samo jedan bager i jedan kamion!? Moje je mišljenje da nas vlasti ne prate s infrastrukturom onako brzo koliko se mi razvijamo i koliko ulažemo u hotele, a morale bi jer gosti će otići u drugu destinaciju ako mu nije dobro. Lokalne, županijske i federalne vlasti moraju nam dati vjetar u leđa, a ne kočiti nas - kaže Krešić.

Nema volje

Napominje kako sredstva, koja je potrebno uložiti u Neum, uopće nisu velika.

- Ali, jednostavno nema volje. Prepušteni smo sami sebi. U ovakvim uvjetima mi trebamo biti mađioničari da nešto prodamo - zaključuje Krešić.

Godišnje do 150.000 gostiju

U Udruženju turističkih radnika smatraju da službeni podaci o broju gostiju koji u sezoni posjete Neum nisu realni.

- Prema mojoj neslužbenoj procjeni to je godišnje, tj. u sezoni, od 100.000 do 150.000 gostiju - kaže Krešić.