FOTO  Svečanost zatvaranja Likovne kolonije Neum 2019

Neum, likovna kolonija
Posebnost ovogodišnje kolonije izražena je kroz više elemenata. Sam prostor gdje se izložba organizirala, "Mali Stradun", pridonio je sjećanju na preminulu dubrovačku slikaricu Jagodu Lasiću u čiju čast je ove godine postavljena i izložba njezinih slika. Jagoda, koja je dugo godina boravila na neumskoj koloniji ostavila je neizbrisiv trag svojim djelima kao i jednu trajnu vezu koja je gotovo i prirodna veza juga- Dubrovnika i Neuma. Posjetitelji su mogli uživati u Jagodinim prepoznatljivim djelima,autentičnosti motiva tradicije i glazbe Dubrovnika, silno obogaćenim spontanim bojama.

Načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško, pozdravio je sve nazočne i zahvalio se svim umjetnicima na njihovoj odanosti i odazivu na neumsku umjetničku koloniju, te posebice dugogodišnjem vrijednom doprinosu hrvatskoj kulturi i tradiciji.

Jednu od posebnosti ovogodišnje kolonije svojim riječima prenio nam je profesor Stanko Špoljarić, koji je suosnivač Umjetničke kolonije Neum. On je ovogodišnju koloniju nazvao kolonijom jedinstva i zajedništa među slikarima i domaćinima. Prema njegovim riječima, to zajedništvo i ugođaj prenio se i na djela koja su nastala na ovoj koloniji.

Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, svojim iznimnim vokabularom nam je dočarao stvaraloštvo svih slikara, naglašavajući za svakog od njih tu posebnost u slikarskoj formi i motivima, što ih čini jedinstvenima.

Možda malo i pristrano, ipak smo malo više ponosni što na koloniji svoja djela stvara i naša Julijana Raič, koja svojim ribicama i brodicam u istaknutoj formi stvara djela u kojima sve plovi i sve živi, kako nam je to prenio profesor Špoljarić.
Posebno ćemo istaknuti i jedno izenađenje kolonije u smislu slikarskog htjenja, koje je dugo godina tinjalo u dugogodišnjoj voditeljici Umjetničke kolonije Neum, Kristini Begušić.
Bez ikakve sumnje u riječi, sad već nakon dvadeset i jednu godinu boravka u Neumu, našeg prof. Špoljarića, Kristina je jedno ugodno iznenađenje kolonije. Svojim motivima čamčića, brodova, gajeta obojenim specifičnom bojom juga pravo je iznenađenje svima nama ne samo prof. Špoljariću.

Ovu godinu, organizatoru općini Neum, Muzej Galeriji Neum, bila je čast ugostiti sljedeće slikarice i slikare:Lucu Đuraš, Ninu Dubčića, Miru Stamatovića, Juru Jovica, Edu Unkovića, Nevena Jakovljevića, Stipu Zoroju, Julijanu Raič, Mariju Galić, Hrvaja Marka Peruzovića, Ivanu Čavar,Hibu Mustafić, Mišu Bariševića.
Svečanost zatvaranja svoji nastupom uveličale su neumske mažoretkinje na oduševljenje svih nazočnih.