Reakcija OV Neum i načelnika općine na pisanje Dnevnog avaza

Neum, Živko Matuško, Neum, kongres, izbori za Kongres, Neum, turistička sezona
Općinsko vijeće Neum jeste donijelo jednu Odluku o etažiranju kojom se uređuje etažiranje na području općine Neum iz razloga sprečavanja nezakonite promjene namjene objekata na području općine.

Kako je općina Neum jedan od rijetkih koja je kompletno pokrivena prostorno planskom dokumentacijom kojom su određene različite namjene objekata, pa tako i sukladno zakonskim propisima različita davanja (komunalije i renta) kod izgradnje objekta različite namjene, događa se da pojedini investitori kod izgradnje objekata ishoduju predmetne dozvole za objekat turističke namjene a onda nakon završetka izgradnje i izdavanja uporabne dozvole vrše „prenamjenu" objekta tako što isti etažiraju zaobilazeći općinu i prodaju ga u dijelovima, što je u suprotnosti sa člankom 61. Zakona o građenju ( Narodne novine HNŽ", br. 5/04).

Pa tako on umjesto mini hotela i hotela postane stambena zgrada, što je u suprotnosi sa izdanim dozvolama, gdje investitori višestruko nezakonito zarađuju tako što su platili manja davanja općini nego što bi to bilo da su odmah tražili izgradnju objekta takve namjene. Kako je to veliki udar na proračun općine, a i zbog uvođenja reda u području građevine, općina Neum se odlučila na takav korak.
Ista odluka se ne odnosi na Bošnjake nego na investitore koji su većinom iz Neuma i okolice.

Svakako razumijemo potrebe javnog bilježnika Vjekoslava Krvavca i želju za što većom zaradom, ali ona mora biti u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima ove države i općine Neum.

U potpisu ovoga pisma su predsjednik OV Neum Mirko Pavlović načelnik općine Neum dr. Živko Matuško.