Put preko Svitave odlazi u prošlost

Uska, jedva se dva automobila mimoilaze, brdovita, izrovana, nakaradna. Tako bi se ukratko mogla opisati krivudava, ...

... kamenjarska cesta preko Svitave, koja vodi do jedinog bh. izlaza na more.

Maksimalnom brzinom od 40 kilometara na sat Svitavom se voze samo oni koji su primorani - koji nemaju putovnice ili oni koji iz nekog razloga izbjegavaju granične prijelaze, piše Dnevni avaz.

Ako ste se uputili ovim pravcem, piće i sve drugo što vam treba za put kupite negdje prije skretanja. Cijelom dionicom od oko 35 kilometara nema čak nijedne trgovina niti trafike.

Međutim, sve ovo moglo bi već iduće godine biti prošlost. Naime, u veljači su, nakon nekoliko desetljeća, ponovo pokrenuti radovi na cesti Stolac - Neum!

Reporteri ove novinske kuće bili su jučer na licu mjesta, na gradilištu dionice Stari Neum - Oštrovac, gdje su zatekli veliki broj teških strojeva kako rade na ovom dijelu buduće ceste.

Iz kompanije „Integral inžinjering", koja izvodi radove na dionici Stari Neum - Babin Do, rečeno je da su oni nadležni za dio ceste u dužini od 5,3 kilometra, čija je ukupna vrijednost šest milijuna KM.

- Radimo i novu trasu Babin Do - tunel Oštrovac koja je duga 1,7 kilometara. Gradit ćemo i sam tunel Oštrovac, koji će biti dug 190 metara - rekao nam je jedan od inžinjera ove kompanije na gradilištu.

Direktor „Cesta Federacije BiH" Ljubo Pravdić kazao je za da radovi teku planiranom dinamikom.

- Dva ugovora smo napravili i radovi su krenuli. Otvorili smo i ponude za tunel "Žaba", a očekujemo da će radovi trajati dvije godine. Dug je 930 metara s pristupnom cestom od dva kilometra. Radi se i od strane Stoca. Naljeto, u šestom mjesecu, bismo tu jednu dionicu kompletirali. Nastavljamo s eksproprijacijom zemljišta za druge dionice - kazao je Pravdić.

Cesta duga 48,8 kilometara olakšat će i skratiti putovanje do Neuma, a usput će to biti prvi put da je ovaj grad s ostatkom države povezan jednom magistralom. Pored toga, jasno je da će izgradnja ove ceste poboljšati položaj Neuma kao i turističku sezonu.

23.04.2018 u 08:34