FOTO  Otvorena XVI. Umjetnička kolonija u Neumu

Živko Matuško, Neum, Umjetnička kolonija, prof. Stanko Špoljarić
Umjetnička kolonija traje do 29. lipnja, kada će biti predstavljena umjetnička djela na zajedničkoj izložbi u Muzej galeriji Neum , koja se nalazi u sklopu crkve Gospe od Zdravlja.

Organizator XVI. po redu kolonije je Muzej galerija Neum i Općina Neum, koji su zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već dugi niz godina.
Pozdravne riječi svim nazočnima uputio je načelnik općine dr. Živko Matuško, te posebno naglasio kako je lijepo da je Umjetnička kolonija postala tradicijom u Neumu, te se zahvalio svim sudionicima, istaknutim umjetnicima, koji se rado odazivaju na ovu manifestaciju.

„Iznimno je važno ulagati u kulturu, kako bi naše kulturno nasljeđe bilo što bogatije i kako bi se sačuvao naš identitet."- kazao je načelnik Matuško.
Voditelj Umjetničke kolonije prof. Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, te umirovljeni kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu, je istaknuo kako ova likovna kolonija pored bogate prošlosti, ima i obećavajuću budućnost.

„U Neumu se osjeća kontinuitet rada ,kroz ovih šesnaest godina, ali i uvijek nova svježina, nova nadahnuća ljepotama ovog kutka Jadrana, kreativni naboj, interreakcija, i to se sve vidi kroz naša djela. „- kazao je prof. Špoljarić, te nadodaje : „Atelier i dom nisu isto. Ali ovdje u Neumu, nama to postaje jedno. Mogu reći da se osjećamo kao građani Neuma."

Program otvaranja su obogatili članovi HKUD Hutovo , koji su svojom izvedbom tradicionalnog plesa „linđo" oduševili nazočne.