FOTO   Otvorena jubilarna XX. Umjetnička kolonija u Neumu

umjetnicka kolonija

... vremenu, i svim (ne)prilikama, te i nakon dva desetljeća održavanja stoji čvrsto i ponosno na nogama. Za umjetnike, a i domaćine predstavlja puno više od same kolonije i slikarskih radova.

Po riječima sudionika kolonije, talentiranih akademskih slikara, oni se u Neumu osjećaju kao kod kuće, a ističu da ljepšeg osjećaja nema.

Ovogodišnja jubilarna Umjetnička kolonije svečano je otvorena u srijedu, 13.06.2018., u hotel Zenitu, uz uvodno obraćanje i pozdrav načelnika Općine Neum, dr. Živka Matuška.

Uz zahvalu svima koji sudjeluju u radu umjetničke kolonije, načelnik Matuško naglasio je činjenicu da je upravo neumska umjetnička kolonija važna, te je bila dobar primjer za nastanak sličnih manifestacija u susjednim mjestima.

Uz ostalo, istaknuta je činjenica da kolonija, svake godine, iznjedri brojne umjetničke slike koje, bilo da su smještene u prostorijama Muzeja i galerije Neum ili pak krase zidove domova i hotela, ponosno nose motive Neuma. Naposljetku, načelnik je okupljenim autorima poželio uspjeh u radu na ovogodišnjoj Umjetničkoj koloniji.

Nazočnima se obratio i prof. Stanko Špoljarić, voditelj Umjetničke kolonije, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

U nadahnutom govoru gospodin Špoljarić istakao je da kolonija ima posebno mjesto, te da uvijek rado dolazi u Neum. Kako Špoljarić ističe, kolonija pruža mogućnost iskazivanja različitih umjetničkih svjetova, a ljepote slika koje ovdje nastaju često nadilaze one nastale u osami ateljea.

Gospodin Špoljarić osvrnuo se i na dosadašnje radove nastale u okviru Umjetničke kolonije Neum, s ponosom ističući različitost i raznovrsnost umjetničkih stilova, koji su, kako je rekao, obično odraz slikarske duše i ljudskog stava. „Sama likovnost, uostalom proizašla je iz potrebe oplemenjivanja čovjeka"- rekao je Špoljarić.

Jubilarnu dvadesetu Umjetničku koloniju otvorio je zagrebački likovni umjetnik neumskih korijena, gospodin Stjepan Katić, jedan od inicijatora pokretanja Umjetničke kolonije.

Organizator Umjetničke kolonije Neum su Općina Neum i Muzej i galerija Neum.
Za zabavni program večeri bili su zaslužni članovi HKUD "Lindžo" Neum koji su svojim izvedbama oduševili nazočne.

U subotu u 20.00 h, također u hotel Zenitu, biti će upriličena svečanost zatvaranja Umjetničke kolonije, i izložba nastalih radova.