Održana godišnja skupština Udruge turističkih djelatnika iz Neuma

Neum, turizam
Skupština je okupila veliki broj turističkih djelatnika iz Neuma, koji su svojim dolaskom željeli sudjelovati u kreiranju nadolazeće turističke sezone. Službeni dio rada i izlaganja pokrio je pitanja poput financijskog izvješća, usvajanja Odluke o godišnjoj članarini, izvješća o radu u protekloj sezoni , te izlaganje o tome što Udruga sve planira uraditi u slijedećoj godini.

Velika novost u tretiranju turizma kao gospodarske grane u Neumu jeste ta da se vise ne razgovara o turističkoj sezoni nego o turističkoj godini.

" Ukoliko svi oni koji se bave turizmom u Neumu budu tu djelatnost gledali kao skup cjelogodišnjeg truda, zalaganja i rada, utoliko će svi i imati veće koristi od tog najvažnijeg izvora prihoda za većinu stanovnika Neuma " - izjavio je Josip Njavro, predsjednik Udruge.

Takodjer je naglašeno da je glavni zadatak UTD-a promicanje i zaštita interesa članova Udruge te promicanje turizma.

U dijelu rasprave, tijekom koje su svi prisutni iznosili svoja mišljenja, prijedloge i ideje, veliki naglasak stavljen je na razvijanje svijest ljudi o tome da samo zajedničkim snagama mogu istupati i tražiti svoja prava kroz brojne zakonodavne okvire i ograničenja, te da je svima u interesu da se Neum predstavi u što boljem svjetlu prema svima u okruženju.

Sa velikim odobravanjem i podrškom prošla je i rasprava o potencijalima Neumskog zaleđa, te o potrebi podrške ruralnom turizmu i domaćinstvima koja se bave istim. Najavljena su i događanja poput organiziranja radionica "Osvježavanje znanja i inovacija u turizmu i hotelijerstvu" , te sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama koje donosi nadolazeća 2011. godina.

Nazočni su bili izrazito zadovoljnji informacijom da je Neumu susjedni grad Dubrovnik, odnosno njegov gradonačelnik Andro Vlahušić, ponudio pomoć u svim aspektima, koji bi unaprijedili ono sto grad Dubrovnik radi veoma dobro a Neumu je potrebno, i što se ukratko može opisati kao prepoznavanje, unaprijeđivanje i prodaja potencijala jednoga mjesta/grada/destinacije!

Važno je istaknuti da se samo par dana prije održavanja Skupštine održao sastanak upravnog odbora UTD-a sa predstavnicima opžinske vlasti, te s predstavnicima TZ HNŽ-a .

Na sastanku se, između ostalog, zaključilo da treba izraditi i usuglasiti kalendar događanja za 2011 godinu. Dogovorene su mnoge zajedničke akcije koje bi trebale doprinijeti što boljem ostvarenju turističke godine, a ideja je da svaka slijedeća bude samo bolja i uspješnija.

Ana Piccolotti | ČA::portal