Nije lako živjeti uz granicu kod Neuma - s obje strane

Neum, Pelješki most
glavni tajnik SDA, optužio Hrvatsku da ne poštuje UN-ovu konvenciju kad je riječ o bosanskohercegovačkim teritorijalnim vodama i njezinom pravu na pristup otvorenome moru te da zbog toga postoji spor. Ekipa HRT-a provjerila je kako žive građani s obje strane granice kod Neuma i s kojim se sve problemima susreću.

Svi koji prolaze kroz Neum moraju se naoružati strpljenjem. Granična policija danas je još i ubrzala promet, a navjeće gužve bile su tijekom vikenda. Gužve i čekanja na granici problem su i za stanovnike Neuma. "Preko 20 tisuća gostiju trenutno boravi u Neumu, većinom stranci u hotelima, njih preko 80 posto. Otežavajuće je da naši gosti na granici čekaju po par sati, to je veliki problem Neuma", kažu.

O svemu se danas oglasilo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. "Vodeći se načelima dobrosusjedskih odnosa, Vlada Republike Hrvatske je od 2005. godine vodila razgovore u okviru Stručnih skupina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o osiguranju neškodljivog prolaska ispod budućeg mosta kopno-Pelješac. Kao rezultat razgovora, a na temelju prijedloga BiH strane, definirane su bitne karakteristike budućeg mosta na način da je određena širina plovnog puta ispod mosta od 200 metara te visina svijetlog otvora mosta od 55 metara, što omogućava nesmetan pristup u i iz luke Neum", stoji u pripoćenju.

U Brijesti radovi još nisu počeli. Trebali bi do kraja godine, zasad tek riva i prvi potporni stup podsjećaju na sve godine čekanja na Pelješki most.