Neumljani vape za normalnom cestom koja će ih povezati s ostatkom države

neum
... grade nove i renoviraju postojeće objekte za smještaj brojnih turista koji će za koji mjesec okupirati grad, piše Dnevni avaz.

Vlasnik apartmana i lokalne pekare Pero Krešić kaže nam da turista još nema te da većina ugostitelja, kao i on, još nisu otvorili radnje.

"Prve turiste očekujemo tek za svibanjske praznike. Inače naša sezona kratko traje, to je 45 do 50 dana. Uspijemo nešto zaraditi da možemo izdurati zimu. Ipak, posljednjih nekoliko godina stvari su se popravila, renoviraju se hoteli, više nam dolazi turista. Cijena za smještaj ima različitih. Što bliže moru, to skuplje. Ležaj u predsezoni je 15 KM. U sezoni može se naći krevet za 25 KM i skuplje, u ovisnosti o kvalitetu smještaja", pojasnio je Krešić.

Dodao je da smještajni kapaciteti u sezoni budu popunjeni te da je ranije bilo problema s plaćanjem taksi, ali sada je inspekcija strožija.

"Ipak, Neum nema budućnosti ako se ne napravi put od Stoca do Neuma, počeli su prije deset godina i napravili četiri kilometra, svaki put za izbore obećaju i ništa", zaključio je Krešić.

U razgovoru s mještanima novinari Dnevnopg avaza su doznali da još konačne cijene smještaja nisu određene, jer će tek ovih dana biti održan sastanak na kojem će to biti odlučeno, kako se ne bi stvarala nepotrebna konkurencija i kako bi cijena kod svih bila ista. Zamjeraju FBiH što ne ulaže u Neum i ako kupi turističku taksu. Ističu da je i dalje osnovni problem putna konekcija Neuma s ostatkom BiH.

Mato Martić je konobar u, kako on kaže, najboljem klubu u Neumu. Istaknuo da već ima malo gostiju koji većinom borave u hotelima.

"Očekujemo izletnike za 1. svibanj i zatim početkom lipnja. Što se tiče privatnih apartmana, cijene se razlikuju od slučaja do slučaja. Pored mora može se uzeti soba za 100 KM po danu, a malo iznad već je od 50 do 60 KM. Gostiju u sezoni ima dovoljno, grad je doslovno krcat, ali mladi nemaju gdje izaći, nedostaje jedna ili dvije dobre diskoteke. To je neprihvatljivo za turistički grad, nedostaje i dodatnih aktivnosti, da ne bude samo ležanje pored mora", ispričao nam je Martić.

Lokalni ugostitelji Dragomir Čuljak kazao nam je da prava sezona počinje od 1. lipnja i traje 50 dana. Tada se i zarade neke pare, ali to nije dovoljno da se od toga može živjeti cijelu godinu.

"U sezoni se cijene ne mijenjaju, kava je uvijek 1,5 KM, pivo u kafićima je 2,5 KM, dok su hoteli skuplji. Osnovni problem Neuma je put preko Svitave, u sezoni se na tom putu mimoilazi po 100 autobusa. Mi kažemo da se preko Svitave ne može ići bez rezervne gume koju ćeš sigurno pokidati. Ovih novosagrađenih šest kilometara radili su 33 godine. Ako tako nastave, onda ćemo za 98 godina imati normalan put", naglasio je Čuljak.

Za vrijeme boravka u Neumu je održavan Energetski samit BiH, koji je okupio brojne zvanice, među kojima je bila i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, koja je kazala da je već nekoliko puta posjetila Neum.

"Odrasla sam u Nju Džerziju pored plaže, tako da kad god me neko negdje odvede pored mora ili oceana, ja sam sretna. Mislim da je Neum lijep grad, čak sam i prošetala po okolnim brdima i oduševljena sam prirodom, maslinama, voćnjacima. Stoga bih i svojim sunarodnicima preporučila da posjete ovaj grad", istaknula je Kormak.

Sreli smo i direktora Misije USAID-a za BiH Peter Daffy, koji je kazao da je u BiH već godinu i pet mjeseci te da mu je ovo već četvrti put da dolazi u Neum.

"Veoma mi se sviđa grad, kao i klima. Nije čudo što ga zovu biserom BiH, drugačija je priroda i opuštenija atmosfera. Definitivno bih preporučio Neum, ali i druge gradove BiH. Vidim napredak, obnavljaju se hoteli, grade se novi i ljudi su ovdje sretni, što čini boravak ovdje sretnijim i za turiste", smatra Dafi.