Neumljani poručili Hadžiću: Okani se pelješkoga mosta i Neuma

...za Oslobođenje su izjavili kako izgradnja koridora kroz Neum, što zagovara ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić, Neumljanima jednostavno nije prihvatljivo rješenje.

- Nemamo ništa protiv izgradnje pelješkoga mosta. Republika Hrvatska spaja svoj teritorij i neka ga spaja preko svog područja. Isto vrijedi i za Europsku uniju. Mi ne podržavamo izgradnju koridora preko teritorija Neuma. Ne želimo da netko preko našeg teritorija nesmetano prelazi, dok je istovremeno ta cesta ograđena žicom. Posebice to ne dolazi u obzir ako bi se koridor gradio preko vitalnoga dijela općine Neum, rekao je načelnik Matuško.

Stolac, Čapljina, Mostar

Istaknuo je i kako su predstavnici lokalne zajednice bili postigli i određene dogovore s ministrom Hadžićem, no ti su dogovori, tvrdi, jednostavno izigrani.

- Sve se radi naopako. Jedno se dogovorimo a kasnije biva drugačije. Žalosno je da Hadžić i njegov pomoćnik Izet Bajrambašić predstavljaju Hrvate u Hercegovini. Valjda bi ovu problematiku trebao voditi netko normalan, čovjek iz struke. Ovako imamo situaciju da se Hadžić i Bajrambašić nešto s nama dogovore, a onda sutra rade sasvim suprotno dogovoru. Ako ćemo nešto graditi, poput zaobilaznice, tu nema nikakvoga problema i mi ćemo to i sami predložiti. No, želimo da ono što se dogovorimo, na kraju tako i bude. Neka se Hadžić i Bajrambašić bave povezivanjem Sarajeva s ostatkom zemlje. Da na ovom neumskom području živi netko drugi, vjerojatno bi se i oni znatno više brinuli o prometnoj povezanosti, izjavio je Matuško te poručio Hadžiću da se okani i pelješkog mosta i koridora kroz Neum.

Sentić je, pak, podsjetio kako je stajalište Neumljana o pelješkom mostu mjesecima nepromijenjeno. Nitko ovdje, veli, nema ništa protiv izgradnje pelješkoga mosta.

- Mi bismo željeli da se magistrala proširi i nitko nikomu ovdje ne brani prolaz kroz Neum. Druga je solucija izgradnja zaobilaznice, ali što dalje od Neuma. Naravno, prioritet nam je izgradnja ceste koja bi povezivala Neum s unutrašnjosti BiH. Želimo put koji bi Neum povezivao sa Stocem i Čapljinom, odnosno Mostarom, kazao je Sentić.

Istaknuo je i kako se sve učestalije spominje izgradnja koridora od Metkovića preko Neuma pa dalje prema Dubrovniku. No, ta opcija je za Neumljane neprihvatljiva ''jer bi to praktično za nas bio Berlinski zid''.

- Mi na most niti možemo utjecati niti nam smeta. Nas zanima isključivo povezanost Neuma s unutrašnjosti zemlje. Hrvatska i EU neka grade most ili neka proširuju postojeću magistralu, no koridor ne dolazi u obzir, rekao je Sentić.

Inače, ministar Hadžić je nedavno kazao kako je uvjeren da se gradnja pelješkog mosta neće desiti, te kako BiH predlaže izgradnju zaobilaznice kroz neumsko zaleđe. Isto tako, Hadžić je rekao kako BiH neće praviti bilo kakve probleme Hrvatskoj, naravno, uz ispunjavanje svih prethodnih uvjeta prema našoj zemlji.

- Čekamo studiju predizvodljivosti. Ne mora se biti poseban ekspert da se zna da je gradnja mosta jedno od najkompleksnijih, najtežih i sigurno najskupljih rješenja. S druge strane, još niko nije definirao iznose. Naši uslovi ostaju, a podrazumijevaju slobodan i neometan pristup neumskom zaljevu i akvatoriju, rekao je Hadžić.

Hrvatska i EU

S druge, pak, strane, hrvatski premijer Zoran Milanović je kazao kako je oko 75 milijuna maraka potrebnih za pelješki most mali novac i kako je realno očekivati da ga se dobije od Europske unije, budući da je riječ o važnom projektu i za samu Uniju.

Hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je, komentirajući izjavu ministra Hadžića, rekao kako je pitanje povezivanja hrvatskog juga pitanje Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a ne pitanje BiH.

- O tome odlučujemo mi, tj. odlučujemo zajedno u partnerstvu s našim kolegama članovima EU, na koji način ćemo najbolje povezati hrvatski teritorij, rekao je Dončić.

Inače, 22. rujna trebala bi biti dovršena studija izvedivosti o modelima povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Jedan od modela je i pelješki most. Hajdaš Dončić je rekao kako hrvatska Vlada do tog datuma više neće komentirati modele povezivanja Dubrovačke regije s ostatkom zemlje.

Unutarnje hrvatsko pitanje

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u svom reagiranju na izjavu ministra Hadžića da neće doći do gradnje pelješkoga mosta, izjavio je kako se, ''nažalost, ministar Hadžić ovim na neprimjeren način upleće u unutarnje hrvatsko pitanje, a pokazuje i da ne razumije problem o kojem govori''.

- Pelješki most nije puko pitanje povezivanje dviju hrvatskih obala udaljenih 2,4 kilometra, već je to hrvatski geostrateški imperativ povezivanja dva odvojena dijela teritorija i nikakvo drugo rješenje nije za ovu županiju ni za Hrvatsku prihvatljivo.