Neum uskoro dobiva strategiju razvoja

Živko Matuško, Neum

Na satanku se raspravljalo o radnoj verziji strateške platforme i sektorskim fokusim za sektorske planove. 

Kako je izrada strategije pri kraju, još se dodaju detalji, te se na sastanku raspravljalo o Socio-ekonomskoj analizi po poglavljima, Pregledu strateških fokusa (SWOT analize), Pregledu vizije, Pregledu strateških ciljeva i Uvodu u sektorske planove i pregledu sektorskih fokusa.

U prezentiranju socio-ekonomske analize, članovi ORT-a su se složili da ima određenih stvari koje bi trebalo nadopuniti, ili se raspolaže s novim „svježim" podacima, pa bi se svakako trebali primjeniti i u strategiji. Svi po svojim oblastima, pomoćnici načelnika, predstavnici javnih poduzeća, predstavnici udruga i članovi ORT-a dali su nekoliko primjedbi, koje bi trebalo nadopuniti ili izmijeniti. Na sastanku je načelno dogovoreno, da svi članovi ORT-a koji vide kakve nepravilnosti u strategiji na to ukažu, posebno iz svojih oblasti, ili oblasti koje su im bliske, tako da bi se dobili što kvalitetniji podaci.

ORT se na sastanku dogovorio i za iduće korake koje je potrebno napraviti, pa se ORT podijelio u sektorske radne grupe (Ekonomija, Društvo, Okoliš). Radne grupe moraju postaviti operativne planove. Planovi moraju biti pokretači općinskog razvoja kroz određeno razdoblje s mjerljivim ciljevima. Operativni planovi traju do 5 godina, a nakon toga se utvrđuju rezultati i ocjenjuju zacrtani planovi.
Cilj izrade "Strategije razvoja općine Neum" je definiranje jedinstvenog plana razvoja, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, podizanje konkurentnosti gospodarstva općine Neum, omogućavanje održivog gospodarskog razvitka, te u konačnici podizanje i unaprjeđivanje kvalitete života za sve stanovnike. Osim identificiranja, ocijenivanja i određivanja prioriteta problema u području gospodarstva, društva i okoliša, cilj je razvijanje i promoviranje partnerstva između lokalne vlasti i drugih društvenih i organizacijskih grupa te pojedinaca u zajednici.
Dokument „Strategije razvoja općine Neum za razdoblje 2014-2024 godine", uskoro bi trebao biti dostupan javnosti.