Neum se već počeo spremati za novu turističku sezonu

partmanizacija Neuma je već prošlost, kao i turizam na bazi odmarališta socijalnog tipa, a u budućnosti će se graditi samo smještajno-ugostiteljski tj. hotelski objekti sa četiri i više zvjezdica. “ - poručio je neumski načelnik dr. Živko Matuško.

Time se i najavljuje veliki zaokret u neumskom turizmu koji se svih ovih godina temeljio kako na hotelskom tako još i više na apartmanskom smještaju. U zadnjih nekoliko godina Neum je bio prosto preplavljen novim apartmanima koji su se gradili baš na svim mjestima a i postojeći su se dizali visoko u nebo. Prema riječima načelnika Matuška u Neumu više neće biti tog nekontroliranog etažiranja apartmana, izuzev u situacijama u kojima je tako nešto dogovoreno. Općina Neum će tražiti i obnovu ili uklajanje u ratu devastriranih i oštećenih objekata na samoj obali.

Sve je ovo i uvod u novu turističku sezonu  o čijoj će se pripremi govoriti već na prvoj sjednici Općinskog vijeća Neum. O novoj se sezoni već raspravlja te dogovaraju brojne aktivnosti a sve kako bi Neum bio posve spreman za brojne domaće i inozemne turiste. U prošloj sezoni ostvareno je blizu 300 tisuća noćenja, što je jedna ljestvica koju će lokalna vlast u Neumu skupa sa turističkim djelatnicima u ovoj sezoni pokušati još malo više pomaknuti. Neke od tih mjera izdvaja i načelnik dr.Živko Matuško koji još istiće kako se ide u dodatno poboljšanje ukupne turističke ponude kako na samoj obali tako i u neumskom zaleđu. Upravo je neumsko zaleđe dobra baza za masovniji razvoj seoskog turizma, koji je zadnjih godina pravi hit u susjednoj Hrvatskoj.

Neumsko je zaleđe i najveći maslinik u BIH, a ovaj dio Hercegovine prednjači i po proizvodnji kvalitetnog meda. Tako su maslinarstvo i pčelarstvo jedna od ponuda neumskog turizma a tu je još i ribarstvo na samoj obali u Neumu. Tu je i suvremeni športsko-rekreacijski centra „ Meteriz “ u Vranjevu selu (na izlazu iz Neuma ka Stocu) koji sa dva velika nogometna terena i svim pratećim sadržajima i objektima već prima kako turiste i rekreativce tako i športske klubove (na pripremama već bili nogometni klubovi Zrinjski i Sarajevo). Ovaj centar je također novost u neumskom turizmu jer će „ rastegnuti “ turističku sezonu skoro na cijelu godinu.

Dosta se pozornosti posvećuje i gradnji novih te sanaciji postojećih prometnica u samom gradu ali i prigradskim  naseljima tj. prilazima Neumu. To je  jako važno za neometan protok vozila sa turistima i to osobito u ljetnim mjesecima tj. špici turističke sezone. Kilometarske kolone vozila iz unutrašjosti BIH svakog se ljeta ka Neumu slijevaju prometnicama iz pravca Stoca, Metkovića i Čapljine.

“ Rješavanje problema vodoopskrbe cijele Općine Neum, gradnja kanalizacije, uređenje i čišćenje lažnih prostora i izgradnja šetnica uz obalu te zasađivanje cvijeća i uređenje zelenih površina - samo su neke od mjera koje će se provoditi za nadolazeću sezonu. Uz samo kupanje i odmaranje u Neumu će se upriličiti i brojna športska i kulturno-zabavna događanja( Etno Fest, Festival hrvatskog folklora, međunarodni Festival animiranog filma, Sajmovi nautike i vina, prezentacije maslina i meda...) pa će ovo područje turistički disati tijekom cijele godine. “ - odlučan je neumski načelnik dr.Živko Matuško.

Frano Matić | V. L. | ČAportal