FOTO  Neum: Održana glazbeno-scenska predstava Bitka za Vukovar-kako smo branili Grad i Hrvatsku

Vukovar, Neum, knjiga

Tom su prigodom predstavljene i dvije knjige hrvatskih ratnih veterana i branitelja; Ne plači moj dobri anđele, Damira Plavšića, te „58" HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, Damira Markuša. Nesvakidašnja predstava, odnosno promocija knjiga zamišljena je kao glazbeno-scenski podsjetnik na sva ona događanja koja su rat činila strašnim i bolnim, ali i ponosnim te odvažnim razdobljem, i to kroz oči dvojice preživjelih dragovoljaca Markuša i Plavšića.

Kako sam autorski dvojac navodi, razlog bilježenja ovih ratnih uspomena leži upravo u važnosti svjedočenja ratne istine koja danas, nažalost, teško pronalazi put i minute u vodećim hrvatskim medijima. Hrvatska vojska je pobjednička vojska koja je u Domovinskom ratu branila svoju zemlju. Vojska je to koju nisu činili samo i isključivo Hrvati već svi oni koji su su Hrvatsku doživljavali svojom domovinom, Hercegovci, Bošnjaci, čak i pokoji stranac kao što je bio Francuz,pok. Jean Michei Nicolier, ali i Srbi. Upravo zbog toga, generalna poruka ovog odvažnog ratnog svjedočenja dvojice branitelja bi se mogla sažeti u poziv da se danas ne smijemo prepustiti mržnji, ali jednako tako i zaboravu.Jer, kako sam Damir Markuš navodi, ono što se ne zabilježi, kao da se nije ni dogodilo.

Na tragu te poruke, Neumljanima su se obratili i načelnik Općine Neum, dr Živko Matuško, te predsjednik udruge Mare Nostrum, Mario Lovrić. Obojica su istaknuli važnost doprinosa Hrvata iz Bosne i Hercegovina obrani Hrvatske i BiH, ali i činjenicu da ne smijemo zaboraviti ono što se devedesetih događalo, jer povijest koja se zaboravlja povijest je koja se ponavlja.