Neum će oboriti rekord po uspješnosti sezone

neum
... kojem je sezona unazad nekoliko godina trajala od lipnja do kolovoza, postao moderna destinacija, kako za obiteljski turizam tako i za goste dubljeg džepa, piše Dnevni avaz.

Hvatati korak

O tome govori činjenica da Neum, u odnosu na neka susjedna mjesta na Jadranu, iz godine u godinu bilježi sjajnu predsezonu.

Tako su neumski hoteli, govori predsjednik Udruženja turističkih radnika Neum Davor Krešić, ove godine otvorili svoja vrata za goste prilično rano, od sredine ožujka, pa je, ističe on, u predsezoni cvjetao kongresni turizam.

Plaže su pune kupača

- Izrazito smo zadovoljni. Hotelski kapaciteti su popunjeni 90 posto svaki dan, a polako se puni i privatni smještaj, tako da sezona ide dinamikom koju smo i očekivali - govori nam Krešić.

O brojkama je, veli on, teško govoriti, ali prema do sada urađenim projekcijama, u Udruženju smatraju da će ova sezona od tri do pet posto biti bolja od prethodne, koja je bila rekordna.

- Svi trebamo prestati govoriti o brojkama i raditi na kvalitetu hotela i destinacije - kaže Krešić.

On smatra da Neum svake godine postaje sve atraktivnija turistička destinacija i da, kako iznosi, sve ono što nude druga mjesta na Jadranu, od dobrih restorana, noćnog provoda, kulturnih i zabavnih programa, ima i u Nemu te da ovaj bh. grad na moru grabi i lagano hvata korak s konkurencijom.

Da je vidljivo poboljšanje turističke ponude, ali i ulaganje u infrastrukturu, od novih šetnica do LED rasvjete, potvrđuje i Amela Bjelošević iz Modriče.

U Neumu boravi s kćerkom i rodicama, a ovo mjesto za odmor bira, kako kaže, skoro svake godine, i to u privatnom smještaju putem turističke agencije.

- Primijeti se da je urednije i, čini se, svake godine se može vidjeti nešto novo i drugačije, od travnjaka do urednijih plaža - kaže Bjelošević, koja je, također, zadovoljna cijenama smještaja i hrane.

Slično je rekla i Sanja Marić iz Dervente, koja je svojim šestodnevnim boravkom u Neumu izrazito zadovoljna.

- Moji roditelji su bili ovdje prije desetak godina, a meni je prvi put. Lijepo je, uredno, cijene su kao kod kuće u odnosu na Crnu Goru, gdje je sve papreno skupo - govori nam ona.

Na plaži smo zatekli i Mirsada Čamdžića iz Živinica. Njemu Neum nije nepoznanica, jer godinama, kaže nam, dolazi tu na ljetovanje.

- Inače, živim i radim vani, a, evo, odmaram se u Neumu. Smješteni smo u hotelu i zadovoljni smo. Jedno vrijeme sam stalno dolazio u Neum, a sad sam tu nakon tri godine. Možda bi se još neke stvari trebale popraviti, ali to su sitnice - kaže Čamdžić.

Devastirani objekti

I neumski načelnik Živko Matuško navodi da Neumljani, zasigurno, mogu biti zadovoljni turističkom sezonom. Kako je istaknuo, u Općini čine sve da, u suradnji s turističkim radnicima, Neum nastavi pozitivnu turističku priču.

- Prioritet nam je i na tome radimo da Neum bude čist grad. Trudimo se da plaže budu čiste i trenutno pripremamo izgradnju nove šetnice između hotela „Zenit" i „Sunce", a potom slijedi uklanjanje devastiranih objekata. Tu malo zaostajemo, jer se neke stvari trebaju sudski riješiti - rekao je Matuško.