FOTO  NE želimo uplovlavanje ratnih brodova u Neum

Ratni brod Neum
Foto: Arhiva

Završavaju se radovi na hortikulturalnom uređenju zelenih površina, uređenju šetnica i parkova, te nasipanju javnih gradskih plaža rječnim pjeskom oblutkom.

Veliki i mali neumski hoteli, kao i svi privatni iznajmljivači smještaja provode posljednje pripreme i uređenja svojih objekata prije dolaska gostiju.

I sve bi teklo po planu, da se ponovno nije dogodila najava uplovljavanja vojnog broda u mali neumski zaljev i da se riječ „luka" ponovno ne povezuje s tim jedinim gradom na moru u BiH.

Načelnik Općine Neum, dr. med. Živko Matuško odlučio se odmah javno očitovati kako nikakvi brodovi, bilo ratni, teretni ili putnički nisu dobrodošli u neumski akvatorij.

„Uplovljavanje bilo kakvih brodova u naš zaljev dovodi do ekološkog zagađenja podmorja, a prije svega uništava razvoj Općine Neum koji se bazira na turizmu."- navodi Matuško.

Nezadovoljstvo lokalnog stanovništva

Svjesni trajnih posljedica, lokalno stanovništvo također negoduje i protivi se konstantnom nametanju uplovljavanja ratnih brodova u Neum. Prije svega, na taj način se zagađuje i uništava specifični životinjski i biljni svijet u zaljevu  Neum-Klek. Sumnja se da želje i inicijative određenih krugova u Sarajevu, da u Neumu izgrade  luku, i dalje postoje. Suvišno je i govoriti da bi takav čin značio  propast neumskog turizma,  i svih turističkih djelatnosti od kojih većina građana živi.

Trajno onemogućiti uplovljavanje brodova u neumski akvatorij

Problematika oko uplovljavanja ratnih brodova u zaljev Neum-Klek se uvijek i iznova vraća. Unatoč protivljenju Vlasti i stanovništva iz Neuma, u ovaj mali komadić mora već su uplovljavali brodovi i američke i turske ratne mornarice, i to u jeku turističke sezone. Uz brojne inicijative, napominjemo, kako je Općinsko vijeće još 2010. god.  pozvalo predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da trajno onemoguće uplovljavanje ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij, u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja.

„Vode neumskog akvatorija su plitke, more duboko zalazi u kopno, zaklonjeno je Klekom, Pelješcom i Hvarom i nema turbulentnog gibanja voda ni strujanja, zato se otpadne vode, smeće, gorivo, mazivo i druge otrovne tvari koje ispuštaju brodovi, dugo vremena zadržavaju u ovim vodama"- stoji u priopćenju  Općinskog vijeća Neum.