Najavljeni prosvjedi protiv uplovljavanja ratnih brodova u Neum

Ratni brod u Neumu

Povodom toga, jučer su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  posjetili Općinu Neum, te se sastali sa načelnikom dr. Živkom Matuškom.

Pomoćnik ministra Mitar Kujundžić, te savjetnici u odjelu za NATO Goran Pranjić i Kemal Hasečić na sastanku  su objasnili kako nisu bili upoznati sa negodovanjem vlasti i lokalne zajednice povodom uplovljavanja navedenih brodova, te su o tome tek saznali iz medija. Ističući volju za dogovor i suradnju, objasnili su kako najavljeni brodovi mornarice Oružanih snaga Republike Turske ne mogu biti odgođeni za drugi vremenski period, van turističke sezone, budući da se radi o školskom programu Vojne akademije koji je striktno isplaniran i nije fleksibilan.

Načelnik Općine Neum dr. Matuško je tražio izričito otkazivanje dolaska ratnih brodova, navodeći sve ekološke i ekonomske čimbenike koje to podupiru. Istaknuta je odluka Općinskog vijeća koja se protivi uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova, u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja.

Iz prijašnjih iskustava dolazaka brodova u Neum, navedeni su primjeri zagađenosti mora i odlazaka gostiju iz neumskih hotela, koji su tražili mir i čistoću na svom godišnjem odmoru. 

Načelnik Matuško je još jednom naglasio kako domaće stanovništvo isključivo živi od turizma i turističkih djelatnosti, koji su ugroženi konstantnim nametanjem uplovljavanja ratnih brodova u toku turističke sezone. Naglašeno je i da Neum nema luku, te da stoga uplovljavanje ratnih brodova nije primjereno, te kako se prijateljski odnosi mogu graditi drugim putem, a ne na ovaj način.

Kako bi zaštitila prava i interese svoga grada, cjelokupnog domaćeg stanovništva, Općina Neum na čelu sa načelnikom dr. Živkom Matuškom, je najavila prosvjede protiv uplovljavanja navedenih ratnih brodova. Prvi prosvjed kojim je planirano blokiranje Jadranske magistrale najavljen je 13. srpnja. Dok je idućeg, 14. srpnja najavljen prosvjed barkama i brodicama na moru. Podršku u ovoj inicijativi, Općini Neum daju i sve ekološke udruge, udruge branitelja, svi turistički djelatnici i privatni poduzetnici, uzgajivači ribe i lokalno stanovništvo.

„Najbolje rješenje za sve strane bilo bi otkazivanje uplovljavanja ovih dvaju ratnih brodova, kako ne bi došlo do nemira i problema u turističkoj sezoni, te kako bi se sačuvala čistoća mora i razvoj neumskog turizma."- ističe načelnik Živko Matuško.