Načelnik Općine Neum: Nećemo koridor kroz Neum, ne želimo živjeti u getu

Tema sastanka, između ostalog, bila je izgradnja zaštićenog cestovnog koridora kroz Neum.

Koridor dužine 5,5 km bio bi u potpunosti zatvoren, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom, uz senzore i videonadzor. Policija BiH, kao i Republike Hrvatske, vršila bi nadzor nad koridorom, na tome dijelu puta vozilima bi bilo zabranjeno svako zaustavljanje. Jezovita priča! Ponovno ističemo - energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa.

Znači, Hrvatska je na Neumskom području podjeljena na dva dijela, pa i Neum treba podjeliti na dva dijela. Podržavamo izgradnju autoceste koja bi išla cijelim rubnim dijelom općine Neum, a to je već odavno poznati dio projekta Jadransko - jonske autoceste. Tražili smo od mjerodavnih tijela vlasti da o ovim pitanjima sudjeluju i odlučuju i neumske vlasti, ali nažalost, nije bilo odgovora. Zato nas više žalosti ovakvo neodgovorno ponašanja najviših tijela vlasti u BiH prema Neumu. Ne želimo da se s našim teritorijem trguje i da se dovodi u kontekst izgradnja cestovnog koridora s rješavanjem graničnog spora na našem području: pitanje vrha poluotoka Kleka, te Velikog i Malog školja. Tražimo od hrvatskih predstavnika u svim tijelima vlasti u BiH da nas zaštite, da nam pomognu, da se očituju o ovom problemu. Nemojte šutjeti! Vašu šutnju ne razumijemo.

Razni budući putni pravci bi nas jednostavno djelili, parcelirali, podjelili i getoizirali. Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran. Zašto se naši stavovi ignoriraju? Je li se netko plaši naše istine? Ako smo ljudi s granice, zašto se s nama graničarima ne razgovara? Mi ćemo koristiti sve legalne i legitimne načine borbe da ovaj neumski prostor, koji je ekološki izrazito ugroženo područje, sačuvamo za nas i naše potomke, i sve one koji će ovdje živjeti. Još jednom ističemo, želimo razvijati dobru suradnju s našim susjedima, Dubrovnikom i Metkovićem, jer stjecajem povijesnih okolnosti djelimo Republiku Hrvatsku na dva dijela, stoji u priopćenju Općine Neum koje potpisuje načelnik dr. med. Živko Matuško.