INTERVJU: dr. Živko Matuško, načelnik Općine Neum

Neum, Neum

Unatoč tim objektivnim poteškoćama u ovoj se godini dosta očekuje od neumskog turizma. No ,i ova se Općina susreće sa problemima manjeg priliva sredstava od poreznih prihoda, a ostaje da se vidi koliko će dugo moći izdržati i usvojeni općinski proračun. Stoga smo o pripremama za nadolazeću sezonu u Neumu, financijskom stanju Općine, obnovi općinske infrastrukure i drugim graditeljskim projektima te ostalim važnim temama za ovo područje razgovarali sa neumskim načelnikom dr.Živkom Matuškom.

Koliko su manji prihodi Općine Neum i kako će se to odraziti na financijsku stabilnost i sve planirane projekte ?
„ Nažalost, ni naša Općina nije ostala imuna na ovu svjetsku recesijsku krizu od koje ćemo se još dugo oporavljati. Prihodi Općine Num glede poreza na dohodak su manji čak 39 % u odnosu na ranije godine a i prihodi od poreza na promet su manji za 22 %. U takvoj situaciji primorani smo pomoć tražiti sa viših razina vlasti.Očekujem potporu i razumijevanje prije svega Županije i Federacije jer su ograničene naše financijske mogućosti. Usvojeni općinski  Proračun od 4,5 milijuna KM za 2010.godiu također je manji u odnosu na ranja razdoblja a zbog svih već spomenutih problema sasvim je izvjesna njegova korekcija tj.rebalans. Unatoč svemu lokalna vlast ide u realizaciju svega što je planirano.

Poznato je da lokalna vlast tj.općinska administracija u Neumu  radi u montažnim barakama i da nemate neki uvjetniji objekat.Jeli se tom problemu nazire kraj ?
„ Još od samog početka a to je već 32 godine Općina Neum je smještena u montažnim i dosta neuvjetnim barakama. Uz sve to općinska je administracija razbacana na više lokacija i objekata po gradu i to nam je godnama jako veliki problem. Jedan općinski odjel je godinama smješten u objektu Auto kampa a za što plaćamao najam pa smo možda i jedina Općina u BIH koja radi po barakama i Auto kampovima. Stoga smo morali rješavati ovaj problem i već imamo projekt za gradnju nove općinske zgrade koja bi se nalazila ispod nove Crkve i trga u Neumu. Tada bi nam sve službe bile na jednom  mjestu a što bi znatno povećalo ažurnost i funkcionalnost općinske administracije. Nažalost, ovo se pitanje moglo rješiti dosta ranije kada je bilo i više novca a ne sada kada je to dosta teže. Ipak, ovaj projekt ide ka realizaciji.

Nije samo općinska administracija u Neumu  godinama beskućnik. Imate još jedan takav crni primjer ?
„ Uz to što nemamo adekvatnu općinsku zgradu svoj objekat nemaju ni neumski vatrogasci. U Neumu godinama nema vatrogasnog Doma a niti jednog odgovarajućeg vozila sa kojima bi se gasili brojni  ljetni požari. Stoga svake godine u pomoć nam priskaču kolege vatrogasci iz susjednih Općina i tako se sprječavaju veće katastrofe. Ipak, Neum bi trebao imati  svoj vatrogasni Dom i nužnu opremu kako bi naši vatrogasci bili spremni za ljetna iskušenje ali i mogli pomagati drugim sredinama. U nas je to godinama obratno. Ovo je ipak turističko mjesto  oje mora imati dobro ustrojenu vatrogasnu službu. Ipak, imamo neka obećanja od OHR-a i drugih institucija za pomoć u nabavci vatrogasnog vozila i moguće gradnje vatrogasnog Doma u Neumu.

Što je aktualno ili planirano na polju obnove i gradnje u Neumu i kako napreduje obnova općinske infrastrukture ?
„ Što se tiče vodoopskrbe slijedi sanacija regionalnog vodovoda Gabela-Neum a ovo pitanje kontinuirano se rješava svake godine,naravno ovisno o raspoloživim sredstvima. Ovaj regionalni vodovod proteže se na 42 km od izvora u Gabeli (Općina Čapljina) do Neuma vodom opsrbljue ne samo Općinu  Neum  i dijelove Općine Ravno te Dubrovačkog primorja u RH. S obzirom da je to stari i dotrajali vodovod sa gubicima vode većim od 70 % neizbježna je bila njegova sanacija. U narednom razdoblju Općina Neum planira izgradnju vodovode mreže za naselje Kamenice u dužini od 1580 metara sa pratećom hidrostanicom. U skladu sa dobivenim donatorskim sredstvima ići će se u vodoopskrbu naselja Drijen a nastavit će se i aktivnosti na rješavanju vodoopskrbe naselja Hrasno.

Dokle se stiglo sa gradnjom kanalizacijske mreže čiji je nedostatak godinama bio gorući problem za Neum ?
„ Sredstvima iz Federalnog proračuna već su završeni radovi na 1. i 2. fazi izgradnje kanalizacije u Neumu. Prva je faza obuhvaćala glavni kanalizacijski kolektor na obalnom pojasu Surdup 1 u dužini od 1172 metara. U drugoj fazi gradile su se dvije crpne stanice na glavnom koletoru te tlačni spojni cjevovod do postojeće kanalizacije kod hotela „ Zenit “. Time su stvoreni uvjeti za priklučke objekata na kanalizacionu mrežu a slijedi i 3.faza koja se odnosi na izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže. Nužno je pristupiti izgradnji prioritetnih dionica sekundare  kanalizaciske mreže u Neumu na dužini od oko 1155 metara i to na potezu Surdup 1, Tiha luka i Bad. Izgradnjom navedenih dionica znatno će se doprinijeti eko zaštiti ovog područja a što će osigurati uvjete za prostorno uređenje pomorskog dobra u zoni priobalja.

Jesu li počele pripreme za novu sezonu i kakva su očekivanja ?
„ Već na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Neum naći će se pripreme za nadolazeću sezonu od koje se ipak očekuju bolji rezultati od prethodne godine. Stoga smo već sačinili niz mjera za  sezonu a tu su prije svega radovi na uređenju  plaža i priobalnog pojasa.Ukoliko se osiguraju nužna sredstva u planu je uređenje i osvjetljenje šetnice uz more na potezu od hotela „ Zenit “ do kraja Surdupa 1 uključujući i hortikulturu i mobilijar opremu. Projektna je dokumentacija već urađena pa nam slijede konkretne mjere na ovom projektu. Uređenje obalnog pojasa također je jedan od prioriteta općinske vlasti. Već smo uredili šetnicu od Tihe luke do parka a radit će se i na uređenju cijelog plažnog dijela u Neumu a to je preko 5 kilometara. U prošloj smo godini imali  nešto manje od 300 tisuća noćenja a naše su želje i planovi da se taj rezultat ponovni ili premaši u ovoj godini tj.turističkoj sezoni. Dosta je projekata na uređenju i čišćenju plaža i obale u Neumu kako bi se u što ljepšem izdanju dočekali gosti i turisti.

Što je sa gradnjom magistralne ceste od Neuma preko Stoca do Mostara.Godinama se ništa nije radilo.Ima li pomaka na to polju ?
„ Evo napokon imamo dobre vijesti jer je najavljen nastavak gradnje ove brze magistrale od Neuma do Stoca i dalje ka Mostaru. Već su mi najavili dolazak izaslanstva Federalne direkcije za ceste a uz ona tri početna kilometra slijedi nastavak gradnje od Kiševa do Graca. Ići će se dva po dva kilometra jer je tako projektirano i osiguran je novac za još tih 8 kilometara  magistrale. Ovo je jako dobra vijest za Općinu Neum  koja bi se tom brzom magistralom povezala sa unutrašnjošću BIH te bi se u ljetnim mjesecima izbjegle gužve na granici i kolone vozila i autobusa na postojećoj  uskoj i krivudavoj  prometnici od Stoca do Neuma.

Dosta je burno bilo oko odluke županijskog ministra prosvjete Esada Dželilovića o ukidanju koordinatora Srednje škole u Neumu.Jeli to znači i zatvaranje ove škole ?
„ Jasno smo poručili da uopće nema mjesta ovakvoj odluci a još je važnije istaknuti kako nitko neće gasiti našu Srednju školu. To nije upitno i naši građani mogu biti posve mirni. Naša Srednja škola je ustvari utemeljena kao područni odjel Srednje škole Čapljina i još 2001.godine formirana su odjeljenja ekonomista, kuhara, konobara i hotelsko-turističkih tehničara. Uvjeti za rad i nastavu su jako kvalitetni i zadovoljavaju se svi mogući standardi pa nam je stoga i čudno za ovakve odluke. Ako je problem pitanje financiranja onda  jasno poručujemo kako će Općina Neum, ako bude trebalo, preuzeti i te obveze.Bez obzira na sve naša Srednja škola nije dovedena u pitanje. Kao turističko središte Neum bi trebao imati svoju samostalnu Srednju školu u kojoj bi se izučavala sva nužna zvanja za turizam i trgovinu. To smo pitanje već pokrenuli i Županii HNŽ predložili određene stvari. Za taj projekt samostalne Srednje škole u Neumu dobili smo podršku i razumijevanje i županijskog  premijera Srećka Borasa i ministra prosvjete, kulture i športa Esada Dželilovića. Uz Srednju školu gradnjom dvorane i nizom drugih aktivnosti poboljšani su uvjeti i u neumskoj Osnovnoj školi.

Frano Matić | V. L. | ČAportal