HRS: Oštro protivljenje uplovljavanju brodova u Neumski zaljev

HRS, Neum, ratni brod, Neum, Vjekoslav Bevanda, BIH, Neumski zaljev, most Pelješac

Protivimo se svakom uplovljavanju brodova većih dimenzija u Neumski zaljev zbog mogućih nepovratnih posljedica na ekosustav i turističku ponudu.
Umjesto da rade svoj posao i pregovaraju više od jednog graničnog prijelaza sa Republikom Hrvatskom na području Čapljine i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti južnog dijela BiH, Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić, uz prešutno odobravanje hrvatskih dužnosnika u Vijeću ministara, dovode ratne brodove u Neum.

Svi oni skupa smatraju shodnim da u periodu od 14.07. do 19.07., u jeku turističke sezone, u neumski zaljev uplove dva broda turske ratne mornarice. Kolika je njihova beskrupuloznost najbolje dokazuje korištenje termina „luka Neum" u službenom dopisu MVP, kao nečega neupitnog i neumitnog.

Neumljani žive od turizma, a oni koji u ne žive od turizma, žive od marikulture koja je endemska i koja još uvijek trpi štetu načinjenu od strane francuskog vojnog broda koji je u neumskom zaljevu boravio i ispustio fekalne vode u srpnju 2010. godine. S toga je očigledno da se radi o demonstraciji sile u cilju generiranju nereda i frustracija kod lokalnog stanovništva.

Smatramo sramotnim i krajnje neprihvatljivim uplovljavanje ratnih brodova bilo koje vrste i zastave u mali Neumski zaljev. To nije samo naše mišljenje nego i mišljenje struke. Radi plitkosti gaza, tipologije morskog dna, te morske flore i faune, svako uplovljavanje brodova većih razmjera može dovesti do nepovratnih šteta na ekosustav.

Unatoč činjenici da se lokalna vlast u Neumu pobunila protiv uplovljavanja ratnih, te da u tome ima apsolutnu potporu lokalnog stanovništva, na njihov poziv za pomoć ne odgovara nitko. Ono što je sramno jeste činjenica da su na njihov poziv ostali nijemi i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, te ministri i zamjenici ministara iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara, kao i županijska vlada HNŽ-a.
Ništa začuđujuće od vlasti koja u 15 godina nije bila u stanju prometno povezati Neum sa ostatkom BiH i vlasti koja je dogovorila samo jedan granični prijelaz sa RH na području Čapljine, pa se svakoga ljeta na izlaz na more treba čekati više sati. Neumljani su i dandanas prisiljeni koristiti usku cestu izgrađenu za potrebe hidroelektrane Čapljina ukoliko žele putovati u BiH bez prelaska granice sa RH. Usporedbe radi, Austrougarska je za 10 mjeseci izgradila prugu Metković - Mostar, a dosadašnje vlasti za sve ove godine, uz svu moguću suvremenu mehanizaciju, izgradi samo 8 km magistralne ceste Neum - Stolac.

Ovim putem pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu da posluša argumente i pozive lokalne neumske vlasti i djeluje u smjeru njihovih zahtjeva. Na kraju krajeva, iz iste su stranke. Pozivamo zamjenika ministra prometa i veza g. Rudu Vidovića također da sasluša i djeluje u skladu sa zahtjevima lokalnih vlasti. Gospodina Zlatka Lagumdžiju, njegove ministre ,njegovu stranku, ali i sve one koji razmišljaju poput njega podsjećamo da Neum nije i neće nikada biti luka. Nećemo dopustiti ostvarivanje planova iz nekih drugih vremena, kada su drugi htjeli nasiljem ostvariti ono što njegova stranka očigledno namjerava ostvariti u miru. Budućnost je ekologija, budućnost je ekoturizam, budućnost nisu ratni brodovi i silom nametnuta luka.

Na kraju, ambasadu Republike Turske, vjerojatno jedinu koja bi nas mogla i poslušati, pozivamo da uplovljavanje brodova svoje ratne mornarice premjesti u luku Ploče, koja je i opremljena za primanje brodova tih dimenzija, a da kompletna posada oba turska broda u manjim brodicama posjete Neum i Neumski zaljev. Neumljani će ih dočekati široko otvorenih ruku.
HRS se obvezuje iskoristiti svoj utjecaj u sklopu HNS-a kako bi ovu problematiku iznijeli i o njoj diskutirali unutar ove institucije. Hrvatski zastupnici u izvršnoj vlasti na svim razinama, kad već ne čuju pozive lokalne vlasti, morat će reagirati na poziv HNS-a.
HRS