Gradonačelnik Neuma protiv koridora

Načelnik općine Neum Živko Matuško službeno se u pismu upućenom u petak ministarstvu prometa i veza BiH i konzultantskoj tvrtki Safege usprotivio prijedlogu izgradnje cestovnog koridora zatvorenog tipa kojim bi se preko teritorija te općine povezao hrvatski jug.

U pismu ministru Damiru Hadžiću i Adamu Prokopowiczu, predstavniku Safege konzultantske kuće koja radi predstudiju o povezivanju juga s ostatkom Hrvatske, načelnik Matuško je ustvrdio da bi zatvoreni koridor što ga je kao prijedlog iznio ministar Hadžić bio višestruko štetan za ovu jedinu pomorsku općinu u BiH.

"Općina Neum podržava prometno povezivanje sa susjedima, regijom i svijetom, ali ne zatvorenim koridorom. Izgradnja zatvorenog koridora po zakonima i propisima EU-a definitivno nije u skladu s našim razvojnim planovima, a posebno razvoja turizma više razine usluge nego trenutne, kojima definiramo Neum kao grad 'otvorena srca i duše' za sve koji dolaze u grad ili kroz njega prolaze na svojim putovanjima", napisao je Matuško.

Pojasnio je da je trasa zatvorene autoceste sa strogim režimom koju je kao prijedlog iznio ministar Hadžić neprihvatjiva, ali i gotovo identična trasi obilaznice koju namjerava graditi sukladno prostornome planu kako bi rasteretila promet krot središte općine.

"Općina Neum ne može pristati ni na kakvo dijeljenje svoga prostora, pogotovo u ovako nestabilnim i neizvjesnim političkim uvjetima u vlastitoj državi, kada je europska budućnost Bosne i Hercegovine i dalje vrlo neizvjesna", dodao je Matuško.

Matuško je upozorio da bi izgradnja cestovnog koridora, čak i kada bi se mogli ispuniti politički preduvjeti, i dalje bila vrlo neizvjesna jer je zemljište na cijelom dijelu predložene trase u vlasništvu privatnih osoba, a ne države ili općine.

Upozorio je da bi izgradnja koridora dodatno narušila perspektivu Neuma kao turističkog mjesta, upozoravajući i na nebrigu države i vrlo loše stanje jedine prometnice iz središnjeg dijela države prema svom jedinom gradu na moru.

Načelnik Neuma ranije je u medijima isticao da se vlasti u Neumu ne protive izgradnji Pelješkog mosta ni drugim rješenjima koja ne bi dovela do izolacije ove općine.

Ministar prometa i veza BiH Damir Hadžić nedavno je ustvrdio kako će predstudija što je izrađuje francuska tvrtka pokazati da je izgradnja cestovnog koridora najbolje rješenje te da je to prijedlog i bosanskohercegovačke strane. Istodobno hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je ocijenio kako je povezivanje hrvatskog juga pitanje Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a ne Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će 21. rujna biti dovršena studija izvedivosti o modelima povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje.