Entuzijasti nastoje vratiti život u Neumsko zaleđe

...pokupili stanovništvo usmjeravajući ga u okolna mjesta i gradove. Deseci četvortnih kilometara postali su pustoš u koju sada rijetki entuzijasti nastoje vratiti život.

Jedan od tih pokušaja je Udruga prijatelja prirode ''Budisavina'', koja je ime dobila po 590 metara visokom brdu koje dominira zaleđem Hutova blata, pa i dolinom Neretve, sve do mora.

''Osnovni cilj je zaštita i unaprijeđenje okolišnih vrijednosti ovoga kraja i kulturno - povijesnog naslijeđa. Ovo je jedan od najljepših vidikovaca u Hercegovini s kojeg se vidi područje dvadesetak općina i deset brda, more luka u Pločama...'' - zanesem prizorom tumači Josip Krešić, predsjednik Udruge, koji je za promociju njezina rada organizirao posjet najgorljivijih pristaša.

Obećanja pomoći
''Imamo obećanja za pomoć iseljenih, a očekujemo i potporu općine Neum, Čapljina i Stolac za koje je vrh Budisavine dodirna točka'' - ustvrdio je predsjednik Krešić.

''Uključio sam se iz više razloga, moji korijeni su odavde, ima i nostalgije - tu sam proveo djetinjstvo, a u Udruzi i mi zdravstveni radnici imamo svoje planove. Za početak mogla bi to biti pješačka, planinarska staza od Londže do Budisavine. Zatim, ovo su i zračne toplice, nekad poznate po dugovječnim ljudima'' - istaknuo je dr. Nikica Šutalo, dopredsjednik Udruge, inače poznati mostarski kirurg.

Za Stojana Šutala, kapetana Lučke kapetanije iz Neuma, važni su povijest i strateški položaji Budisavine.

''Tko je držao Budisavinu kontrolirao je dolinu, uključujići i deltu Neretve'' - objasnio je Šutalo, u prilog tome navodeći brojne gomile i stećke po okolnim uzvišenjima, a u prilog specifičnosti područja ističe još jedan detalj: ''Klima je tipično mediteranska, s maestralom kojeg ovdje zovu ''provijenca'', jer je služio za provijavanje žita. Uspijevaju loza i smokve''...

Puno volje
Marko Šutalo, član, i Mile Šutalo, jedini mještanin u tom društvu koje se odlučilo na uspon na Budisavinu iz naselja Dašnica, ''odakle potječu sve Šutale i Krešići'', uvjeravaju nas domaćini, i naglasak stavljaju na iseljavanje.

''Prije 150 godina ovdje je bilo 20 ''dimova'', prije 30 godina 22 žitelja, a sada samo troje; Mile, supruga mu Stojanka i majka Anđa'' - govori nam Marko.

Uglavnom planova i volje je puno, a što će zaživjeti pokazat će vrijeme.

Na ovom području viđali srne i medvjede
Zaljubljenici u Dašnicu uspjeli su uz iskopani bazen ispod jednog vrela naseliti čak i jegulju, međutim za jedinog mještanina Milu Šutala najveći je problem krivolov.

''Dođu od svih dijelova, pucaju, love, ali evo srećom sada imamo lovočuvara, a divljači ima svakakve. Viđao sam čak i srne, a povremeno se pojavi i medvjed. Ubijeno ih je nekoliko od Ljubinja dovde, vjerojatno ih ima u planinama, pa su se spustili gdje ih nikad nije bilo'' - ističe Šutalo.

Dušan Musa/čaportal