Čitluk i Neum ostaju bez milijuna maraka zbog SDA

Čitluk, Neum
Ovo pitanje je iznimno važno za Hercegovačko - neretvasku županiju u kojoj je turizam najperspektivnija gospodarska grana i nešto što tek treba razviti.


Prema ranije najavljenim planovima, ponovo bi trebale biti formirane lokalne turističke zajednice, a veći dio prihoda koji se prikupi iz članarina i boravišnih pristojbi trebao bi ostati lokalnim zajednicama za širenje turističkih potencijala, donosi portal Ero.tel.

Ali to se još uvijek nije dogodilo. Naime, blokada funkcioniranja vlasti u HNŽ-u u režiji SDA onemogućila je da se riješi pitanje uspostave lokalnih turističkih zajednica. U prijevodu, Čitluk i Neum će ostati bez milijuna maraka koje se iz spomenutih izvora prikupe na ovome području. Većina novca koji se prikupi u ove dvije općine ide u Županijsku turističku zajednicu koja zatim ta sredstva odobrava za projekte iz cijele županije.

-Posljedice blokade županije od strane SDA nisu samo političke prirode nego se jako odražavaju i na svakodnevni život stanovnika ove županije. Netko će stanovnicima Čitluka i Neuma morati pojasniti zašto se novac prikupljen na području njihovih općina troši u Konjicu, Jablanici i drugim lokalnim zajednicama HNŽ-a. Jedan od razloga zašto hrvatski zastupnici već mjesecima traže održavanje sjednice Skupštine je ovaj - rekli su sugovornici iz Skupštine HNŽ za Ero.tel.

Dodaju kako je turistička sezona već započela, te kako opet imamo situacija da jedni zarađuju novac, a drugi ga troše.

-SDA je ranije pokušala osigurati da se novac skuplja u entitetsku kasu, a zatim raspoređuje nižim razinama vlasti. Kada je taj plan propao, sada pojedinci žele da novcem upravlja županija. Naš stav je da novac treba završiti najvećim dijelom u sredinama u kojima je prikupljen, a samo mali dio će ići prema višim razinama vlasti. Ovo je jedno od prvih pitanja o kojem će se razgovarati na idućoj sjednici Skupštine HNŽ - rekao je za Ero.tel zamjenik presjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović.

Pojedine županije već su završile ovaj posao i započele proces formiranja lokalnih turističkih zajednica. Taj proces u HNŽ-u se tek treba dogoditi i još nije kasno da se ova sezona spasi. To bi značilo kako bi Čitluku i Neumu bili osigurali veliki iznosi za razvoj turističkih potencijala. Na tome putu stoji samo SDA i politika opstrukcija koju provodi ova stranka.

Piše: M.K. / Ero.tel