Cesta Stolac - Neum gradi se već 30 godina!

krađa, BIH, asfalt, Stolac, Neum, gradnja, cesta, Stolac, ceste, Neum, svitava, svitava kod čapljine, radovi, radovi na putu, Mostar, Ljubuški

Tako je jučer za Dnevni avaz, ukratko, opisao trenutnu situaciju s projektom gradnje ceste Stolac - Neum načelnik Općine Neum Živko Matuško (HDZ BiH).

Skraćena vožnja

Kako je rekao za Dnevni avaz, pomalo ironično, jedini pomak koji je u posljednje vrijeme načinjen jeste činjenica da se trenutno izvode radovi na spajanju stare i nove ceste koja vodi ka unutrašnjosti, u dužini od petstotinjak metara!

- Eto, moći ćete skratiti vožnju za dvadesetak minuta. To je to. Svake godine ista priča -kako doći do Neuma, kako se povezati, kako prometovati. Lani su plasirane informacije da su nastali problemi s eksproprijacijom zemljišta, ali ništa od toga nije istina. Jednostavno, sve stoji i Neum je i dalje prometno izoliran - kazao je Matuško.

Osnovna stvar za razvoj Neuma, podsjetio je on, jeste put prema unutrašnjosti zemlje, odnosno Čapljini, Mostaru i Sarajevu.

Lažna obećanja

Za realizaciju ceste Stolac - Neum u dužini od 48,8 kilometara, na koju Neumljani čekaju punih 30 godina, potrebno je oko 55 miliona eura.

Iako je lani federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić (SDP) izjavio da će projekt biti nastavljen, bageri su se prije dvije godine zaustavili na 5,1 kilometar iz pravca Neuma. S druge strane, iz smjera Stoca, još uoči Olimpijade u Sarajevu urađeno je 15 kilometara.

Primjer iz regije

Sudeći prema do sada realiziranim obećanjima, malo je vjerovatno da će Federacija BiH u skorije vrijeme pronaći sredstva za gradnju normalne prometnice i povezati Neum s ostatkom države. Primjera radi, Kosovo je za tri godine izgradilo 117 kilometara autoputa, a BiH svega pedesetak kilometara za 13 godina. Pruga od Ploča do Metkovića, u dužini od oko 20 kilometara, radila se devet mjeseci.