FOTO  Borjana Krišto u Neumu otvorila 21. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Herceg-Bosne

Borjana Krišto, šah, Herceg Bosna

Predsjednik Šahovskoga saveza Herceg - Bosne i dopredsjednik Šahovske unije Bosne i Hercegovine Željko Bogut, na otvaranju natjecanja je pozdravio sve nazočne goste, šahovske ekipe i igrače, te svima zaželio dobar uspjeh.

Predsjednik Bogut,na poseban način se zahvalio izaslanstvu HDZ-a BiH, dr. Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i predsjedatelju Predsjedništva BiH inače visokom pokrovitelja ovog šahovskog prvenstva.
„Moja zadaća je biti kratak a reći ono važno, šahovski Savez Herceg-Bosne je najstarija strukovna šahovska organizacija - udruga, koja ima preko 30 registriranih klubova na prostoru FBiH i preko 1000 članova. Počiva na načelu dragovoljnosti i na kvalitetan način spaja šahovski amaterizam tj. masovnost i profesionalizam kao potrebu konkurentnosti zahtjevnim šahovskim natjecanjima na državnoj, Europskoj i svjetskoj razini. Ponosni smo na kontinuitet šahovskih aktivnosti sve ove godine, uz poteškoće, padove i uspone, a osobito na brojne aktivnosti za mlade šahistice i šahiste", kazao je predsjednik Bogut.

Naglasio je kako će se i dalje ovaj Savez boriti da šah dobije status koji zaslužuje, da neće biti zanemaren, zahvalio svima koji su pomogli održavanje ovog natjecanja.

21. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Herceg-Bosne, otvorila je Borjana Krišto, zamijenica predsjednika HDZ BiH i predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

„Teško je u ovom trenutku naći riječi koje bi opisale koji bi bio značaj jednog ovakvog natjecanja. Ne samo da doprinosi popularizaciji šaha, jednog misaonog i intelektualnog sporta, nego općenito doprinosi popularizaciji sporta. O tome sada neću nešto posebno govoriti, nego ću samo istaknuti ono što ja znam, a to je da je ovo natjecanje kombinacija kako profesionalnog tako i amaterskog igranja šaha. Dobila sam i shvatila poruke koje su stigle od poštovanog predsjednika vašeg Saveza da je sve ovo financijski veoma zahtjevno. Ja bih se uistinu ovdje s ovog mjesta zahvalila organizatoru i predsjedniku Šahovskog saveza Herceg-Bosne i poručila bih im da ustraju u organiziranju ovakvih natjecanja a da im mi budemo potpora u svemu ovome kako bi se ovo održavalo i u budućnosti. Želim puno uspjeha svim natjecateljima te dobru koncentraciju i dobre šahovske poteze", istaknula je Krišto, te proglasila 21. ekipno natjecanje Prve šahovske lige Herceg-Bosne otvorenim.