Blagoslovljena novoizgrađena crkva u središtu Neuma

... zaljeva bogatija je za još jedan prepoznatljiv, lijep i poseban detalj – novu neumsku crkvu. Na svečanoj svetoj misi održanoj jučer u 18:00 sati blagoslovljena su zvona na novom zvoniku , koji skupa s novoizgrađenom neumskom crkvom daje jedan veličanstven pogled pri ulasku u grad Neum s koje god strane došli.

Nekadašnje vlasti dugo godina nisu dozvoljavale izgradnju crkve za domaće stanovništvo u Neumu. Nakon brojnih i ustrajnih pokušaja, dozvola je ipak dobivina, ali pod uvijetom da se crkva gradi na rubu grada i da se crkva ne smije vidjeti s magistralne ceste niti s mora!  Neumljani vjernici, to su prihvatili i to je današnja Crkva Gospe od zdravlja.

Pored crkve Gospe od zdravlja bilo je nužno napraviti crkvu ispod magistrale, zbog sve većeg broja vjernika, ali i zbog turista. Iako crkva još nije poprimila onaj svoj konačni sjaj i ljepotu i dosta toga ima još za odraditi, vjernicima je omogućeno još jedno mjesto koje će im služiti u ugodnom razgovoru s Bogom u molitvi. Mjesto u kojem će se svake nedjelje moći čuti riječ Božija.

Na crkvi treba još raditi, ali dan je bio poseban po tome, što su blagoslov dobila nova zvona u urađenom i sređenom zvoniku nove crkve.

Ova godina svakako će se pamtiti kao posebna u neumskom puku, godina kada su napokon zazvonila zvona sa novog prepoznatljivog crkvenog tornja. Doista je bilo svečano na samom blagoslovu; misu je predvodio biskup Mostarsko-duvanjski i upravitelj Trebinjsko-mrkanjske biskupije dr. Ratko Perić, uz koncelebraciju više svećenika iz susjednih župa, pa i šire. 

Župnik don Ivica Puljić nije mogao skriti oduševljenje, što je i naglasio u svom uvodnom govoru, kada je pozdravio nazočni puk, biskupa Ratka Perića, a zahvalio se  g. Žarku Međugorcu, koji je poklonio veliko crkveno zvono, tajniku HDZ-BiH koji je u ime Dragan Čovića bio nazočan, također na darovanom zvonu, te je pozdravio i ostale predstavnike lokalne i županijske vlasti, koji su nazočili ovoj svečanosti.

Pozdrav je upućen i iseljenom puku, Neumljanima koji su otišli u svijet, a pomagali izgradnju crkve, prije svega Milanu Periću, predsjedniku Udruge Neumljana u Dubrovniku. Između ostalih, don Ivica pozdravio je i projektanta Stanislava Kalu, izvođače radova Gramax i Komotin, te sva domaća poduzeća i ljude koji su na bilo koji način nesebično pomogli.

U svojoj propovijedi biskup Perić je između ostalog istaknuo: ''Dragi vjernici, kada u svom svakodnevnom životu čujemo ova zvona, sjetimo se da smo jedna obitelj i da nas njihova zvonjava poziva na okupljanje i očitovanje našega jedinstva u Kristu...''

Na kraju ove svečanosti don Ivica je pozvao vjernike na svečanu večeru, uz druženje.

Anđelko Maslać | InfoNeum.com