Neum spreman za sezonu, hoteli su već sad dobro popunjeni

Neum

“Prijateljima u susret - NEUM 2010” naziv je manifestacije kojom će se 18. i 19. lipnja službeno i svečano otvoriti ljetna turistička sezona u Neumu. To je prvi put da se organizira ovakva manifestacija koja će ponuditi brojna kulturno-zabavna događanja te radionice i prezentaciju domaće ponude jela i pića. Organizatori su Općina Neum, Turistička zajednica HNŽ-a, Udruga neumskih hotelijera i ugostitelja i TV serijal “Turizam plus”, a generalni pokrovitelj je Federalno ministarstvo okoliša i turizma. U hotelu Zenit održana je prva sjednica Organizacijskog odbora, piše večernji list.

Prva večer

Prve večeri manifestacije “Prijateljima u susret” u petak, 18. lipnja planiran je okrugli stol “Master plan razvoja turizma općine Neum” i kulturno-zabavni program “Večer uz zvuke juga”. Njemačko Veleposlanstvo upriličit će zanimljivo druženje. U subotu, 19. lipnja održat će se mini konferencija o prezentaciji turističke ponude općine Neum i Turističke zajednice HNŽ-a, što je uvod u 3. festival vina, sira, pršuta i maslina. - Neum je spreman za ovu turističku sezonu, a razlog za optimizam je i dobra popunjenost hotela u lipnju. Dat ćemo maksimum kako bismo imali više gostiju nego lani, što će biti jako bitno u godini recesije i krize.

Odradili smo niz pripremnih mjera na unaprjeđenju ukupne turističke ponude, a uređene su i plaže te se radila sanacija određenih prometnica - kaže neumski načelnik dr. Živko Matuško. - Za ovu sezonu imamo dosta kapaciteta i dobre najave, ali nažalost i opet se susrećemo s problemom uplovljavanja ratnih brodova u Neum.

Ogromna šteta

Sve to znatno nagrđuje ukupnu turističku sliku općine Neum te se čini ogromna šteta s ekološke strane. Ratni brodovi i turizam u Neumu ne mogu zajedno i tražimo reakciju nadležnih u BiH. Ovih dana ćemo na Općinskom vijeću donijeti zaključak i reagiranje oko ratnih brodova te ih proslijediti državnom vrhu - istaknuo je Vicko Jogunica, pomoćnik načelnika Neuma za gospodarstvo i financije. - Ovo je velik događaj za Neum i ukupnu turističku ponudu. Do sada nam je nedostajala baš medijska prezentacije onoga što imamo. Nadamo se ostvarenju svih zacrtanih ciljeva na dodatnom obogaćivanju turističke ponude - ističe Josip Njavro, predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum.

- Sve aktivnosti i konkretni planovi na razvoju turizma i promidžbi turističkih i drugih potencijala općine Neum imaju potporu svih vijećnika. Posebno ćemo upozoriti na probleme uplovljavanja ratnih brodova, o čemu nas nikada nitko i ne kontaktira, a baš Neumljani trpe velike posljedice. Unatoč svemu, sezona u Neumu je obećavajuća - istaknuo je Mirko Pavlović, predsjednik Općinskog vijeća Neuma.

Večernji list