Nasilje nad ženama: U Hercegovini egzistiraju dvije "sigurne kuće"

Iako je nasilje kod nas zakonski regulirano, često se postavlja pitanje je li javnost dovoljno informirana i što se zapravo radi po tom pitanju. Kako zaštiti obitelj od nasilja? Kako prepoznati i izbjeći poremećene obiteljske odnose?

Što se tiče pomoći na području FBiH, putem centara za socijalni rad pružaju se neke vrste pomoći: jednokratna novčana, psihosocijalna i savjetodavna pomoć, ali se žrtve nasilja smještaju u sigurne kuće. Nas upravo zanima kako one funkcioniraju, odnosno, postoje li uopće ...

Važno je istaknuti da, iako bi trebala postojati suradnja između županijskih centara za socijalni rad i određene sigurne kuće, kod nas gotovo da i ne postoji. Razlozi su prvenstveno ekonomski (nedostatak novca), loša socijalna politika na svim razinama vlasti, ali i nedostatak takvih kuća.

Nevladine udruge pružaju pomoć

U BiH postoji mnoštvo organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć ranjivim i marginaliziranim ženama i koje su zapravo pokrenule sigurne kuće. Te organizacije zapravo pružaju adekvatan smještaj ženama i djeci žrtvama traume i nasilja tijekom procesa njihovog oporavka. Iako je ovakva situacija zapravo paradoksalna, jer žrtva napušta svoj dom, ovakvi problemi bi trebali postati vidljivi kao gorući problemi u društvu.

U cijeloj BiH je trenutno postoji ukupno sedam sigurnih kuća i to u: Bihaću, Modriči, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Međugorju i u Mostaru.

Iz spomenutih podataka vidljivo je da u ostalim hercegovačkim županijama ne postoji niti jedna sigurna kuća, dok u HNŽ-u egzistiraju čak dvije. Ukratko, na cjelokupnom području Hercegovine postoje dvije sigurne kuće: u Međugorju Udruga za pomoć i rehabilitaciju nezbrinutih trudnica "Majka Krispina" i u Mostaru "Žena BiH".

Udruga za pomoć i rehabilitaciju nezbrinutih trudnica "Majka Krispina" - Bijakovići, Međugorje

Njezina je misija briga o ženama i djevojkama u nevolji: nezbrinute trudnice, žene maltretirane u braku, djevojke s problemima ovisnosti. Ciljana populacija su žene koje žive u siromaštvu, seksualne radnice, korisnice droga, žrtve trgovine ljudima i žrtve nasilja.

Udruženje "Žena BiH" -Mostar

Misija ove udruge je pomoć ženama- domicilnim, rastavljenim, povratnicama bez obzira na nacionalnost, ekonomski i društveni status, a ciljana skupina su žrtve nasilja i trgovine ljudima.

Izvor: hum.ba