Nasilje među djecom u školama HNŽ-a u laganom opadanju

Danas je nasilje prisutno svugdje i mnoga djeca pod utjecajem istoga i sama postanu nasilna. Tako se nasilje uvuklo i u školske klupe, a o trenutačnom stanju u mostarskim školama smo razgovarali s nekoliko djelatnika škola, i raspitali se o trenutačnom stanju po pitanju nasilja u školama.

Znatno smanjenje

Kako doznaje Dnevni list od Nikoline Stojić, pedagoginje Osnovne škole Ivana Gundulića, ove školske godine se nasilje u školi znatno smanjilo u odnosu na prošle godine.

- Ove godine smo iz Ministarstva obrazovanja HNŽ-a dobili protokol o postupanju u slučaju školskog nasilja, te je svaka škola u okviru tog protokola morala napraviti plan prevencije, što smo i učinili, ističe Stojić.
Kako kaže, za učenike i roditelje su organizirane radionice i predavanja, donesen je etički kodeks o ponašanju i odijevanju, uvedena su dežurstva u dvorištu, kao i videonadzor dvorišta i hodnika. Sve to je uvelike pomoglo smanjenju nasilja. Naravno, i dalje su prisutni slučajevi nasilja, ali se uglavnom svode na verbalno nasilje, dok je fizičko nasilje znatno smanjeno.

- Danas su prisutni i neki noviji oblici nasilja kao, primjerice, nasilje preko weba, ali s djecom se kontinuirano surađuje i nastoji im se pomoći, kaže Stojić.

Preventivne mjere

Slična situacija je i u Drugoj osnovnoj školi, što nam je potvrdila pomoćnica direktora Emica Nevesinjac. Ove školske godine je nasilje svedeno na minimum. Kako doznaje Dnevni list, postoje preventivne mjere koje se poduzimaju, kao i stalna suradnja s roditeljima, Centrom za pomoć roditeljima, mobilnim timom, Zavodom za socijalno zdravstvo, pa i policijom.

- Imamo nekoliko mladih pedagoga s kojima djeca lako ostvare suradnju jer nisu strogi ni držanjem ni pojavom, tako da se djeca bez problema obrate ukoliko imaju nekih problema, naglašava Nevesinjac.

Problem nasilja u školama u HNŽ-u nije tako izražen kao u nekim drugim sredinama i svijetu, ali je ipak prisutan i to u različitim oblicima; od klasičnog fizičkog nasilja, do sofisticiranih metoda baziranih na modernim tehnologijama i društvenim internet mrežama. Zasigurno je lijepo čuti da se rad prosvjetnih djelatnika i nadležnih institucija isplati i da se nasilje među djecom uspijeva kontrolirati, a samim time i smanjiti.