Na sudu 40 000 jamaca s područja Mostara i Čitluka

To je za Večernji list potvrdio predsjednik Općinskog suda Mostar Marin Zadrić koji je dodao kako svaki sudac uz maksimalne napore tijekom godine može riješiti oko 300 ovih predmeta.
''Manjak sudaca je glavni razlog zbog kojeg se i po dvije godine čeka na ročište u ovim predmetima. Nama bi trebalo još 17 sudaca kako bismo mogli normalno raditi. Bili bismo zadovoljni kada bismo ih mogli zaposliti barem još pet kako bi se zaostaci počeli smanjivati. U protivnom, kaotično stanje kakvo sada imamo još će se i pogoršati'' rekao je Zadrić za Večernjak.

To bi značilo da se samo na općinskom sudu u Mostaru vodi oko 27.500 predmeta koji su vezani za problematiku vraćanja kradite, odnosno, predmeti u kojima banke pokušavaju naplatiti svoja potraživanje sudskim putem. Ovaj podatak svakako negira tvrdnje banaka da samo 0,2 posto njihovih klijenata ne vraća redovito kredite.

Nadalje, u svim tim predmetima, osim dužnika, nalaze se i jamci koji pred sudom imaju status skoro identičan kao i stvarni dužnici. Logično je pretpostavit da je oko 40.000 jamaca s prostora Mostara i Čitluka obuhvaćeno ovim predmetima, što je svakako poražavajuća statistika.