Na ljeto otvaranje 10 km autoceste od Međugorja do RH

autocesta, Vrgorac, Ploče, dalmatina, auto cesta, Ploče, dalmatina, autocesta, BIH, Hrvatska, Međugorje, auto cesta, Hrvatska, autocesta, autocesta 5c, Autoceste FBiH, autocesta, Hercegovina, more, Autoceste FBiH, autocesta 5c, izgradnja autoceste, BIH, HAC, na autocesti Zagreb - Lipovac, autocesta, cestarine
Time ćemo ispuniti ono što smo obećali prije deset mjeseci i završiti ovu autocestu na koridoru 5-C. Građani će od 26. lipnja moći proći od Jošanice prema

Vlakovu bez ulaska u grad - istakao je Karić prilikom današnjeg obilaska autoceste na Sarajevskoj zaobilaznici, dionica Sarajevo sjever - Sarajevo zapad, koji je to poduzeće organiziralo za predstavnike medija.

Karić je naglasio da se cestarina na autocesti Sarajevske zabilaznice neće naplaćivati.

Zajedno s ovom dionicom, po njegovim riječima, u funkciji je trenutno 56 kilometara autoceste na koridoru 5-C, a ovog ljeta se očekuje otvaranje dodatnih šest kilometara prema Zenici jug, kao i 20 kilometara na dionici Vlakovo-Tarčin, te 10 kilometara na jugu, od Međugorja prema granici s Hrvatskom.

Karić je dodao da se radovi na dionici Vlakovo-Tarčin izvode planiranom dinamikom.

"Sva tri LOT-a te dionice će biti završeni u roku i u okviru ugovorenog budžeta. Radovi će biti završeni do kraja ljeta, tako da početkom rujna očekujemo otvaranje i ovih 20 kilometara autoceste - dodao je Karić.

Govoreći o tunelu Vijenac, direktor Autocesta FBiH je kazao da će on biti otvoren krajem srpnja i naglasio da su u toku testiranja.

- S obzirom na to da se radi o dvije cijevi dužine šest kilometara, prema europskim normama obavezni smo izvršiti sva testiranja da bi se zadovoljila sigurnost prometa u tim tunelima - dodao je Karić.

Novoizgrađeni LOT 3A povezuje autocestu A1 s dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin s jedne strane i Sarajevo sjever - Zenica jug s druge.

Da bi se riješio višegodišnji problem Sarajevske zaobilaznice, Vlada FBiH donijela je odluku o promjeni implementatora za LOT 3A u februaru 2012. godine i tako zadužila JP Autoceste FBiH za izgradnju Sarajevske zaobilaznice LOT 3A, poddionica Butila - Vlakovo s priključnom cestom Mostarsko raskršće.

Od tog trenutka za kraće od godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo eksproprijaciju zemljišta u koju je uloženo 18 miliona KM vlastitih sredstava.

Ovaj kompleksan projekt povjeren je domaćem Konzorciju: Euro-Asfalt i ŽGP.

Ugovor za izgradnju, vrijedan 37 milona KM s PDV-om, također je financiran vlastitim sredstvima.

Na izgradnji je bilo uposleno 350 radnika.

Fena