FOTO  Na Bilima kod Mostara gradit će se 'Groblje mira', najveće groblje u Europi

Bile, groblje

Razgovorima s hrvatske strane nazočili su voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Ilija Vrljić, glavni tajnik Odjela Niko Marušić, ravnatelji službi Odjela: Pero Kožul, Velimir Mabić, Nikola Koncul, fra Miljenko Stojić i Miro Tokić te predstavnici županija Vice Nižić, Žarko Vrljić i Mile Pušić. S njemačke strane razgovorima su nazočili Thomas Schock, voditelj službe zbrinjavanja za srednju i jugoistočnu Europu njemačke državne vladine Udruge koja vodi brigu o nestalim njemačkim vojnicima, Goran Radić, zastupnik navedene Udruge na teritoriju Republike Hrvatske te Sabina Zelo predstavnica veleposlanstva SR Njemačke u BiH.

Na početku sastanka upriličena je videoprezentacija budućeg kompleksa na Bilima na kojoj se moglo vidjeti da je „Groblje Mira" planirano kao najveće groblje u Europi te hrvatsko nacionalno i međunarodno spomen područje. Zamišljeno kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata na kojem će, osim središnje kapelice, biti podignuto preko 50 000 križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila.

Zapušteno i devastirano staro Austrijsko groblje

Nakon prezentacije i razgovora dvije su delegacije, uvažavajući želju gostiju, obišle staro austrijsko groblje iz Prvoga svjetskog rata na Bišću polju u istočnom dijelu Mostara, koje ne samo što je potpuno zapušteno, nego je i do temelja devastirano. Predstavnici njemačke Udruge ostali su iznenađeni viđenim i nisu skrivali razočarenje ovakvim odnosom prema ovom groblju, tim više što je ovakvo groblje, s obzirom na izgled i arhitektonska rješenja, spomenik visoke kategorije. Neutralnom promatraču mostarskih zbivanja pada u oči necivilizirano ponašanje dijela mostarskih i BiH vlasti te takozvanih miroljubivih ne vladinih udruženja za ljudska i humana prava i pitanja koja, kada su u pitanju jugoslovenska partizanska spomen obilježja imaju puno razumijevanje za njihovo očuvanje i brigu a kada su u pitanju ovakva divljačka devastiranja, ne poduzimaju ništa nego ih svojim stavom i potiču, priopćeno je sa sastanka.

Nakon radnog ručka, dvije su delegacije obišle lokaciju na Bilama na kojoj je prošle godine položen kamen temeljac za izgradnju „Groblja mira". Gosti su bili zadovoljni izborom lokacije koja korespondira s poviješću te odiše spokojem i mirom.

Dvojaki osjećaji

Voditelj njemačke delegacije gosp. Thomas Schock, po završetku razgovora i planiranih obilazaka, izjavio je: „Osjećam se dvojako: tužno zbog izgleda austrijskog groblja na Bišću polju u istočnom Mostaru, a radosno i zadovoljno zbog svega ostalog što su naše kolege iz BiH uradile i što planiraju uraditi. Imali smo izuzetno prijateljski susret i razgovore. Uvjeren sam da ćemo s ovim projektom, koji me je zadivio, zajedno ustrajati do njegovog završetka. Nastojat ćemo već 23. kolovoza doći opet, kad se ovdje obilježava Europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih režima. Najiskrenije se na svemu zahvaljujem našim domaćinima te se nadam se da će uskoro biti naši gosti i da ćemo moći na isti način uzvratiti gostoprimstvo."

Voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Ilija Vrljić na kraju je kazao: „Izuzetno sam zadovoljan ovim danom. Gospodin Schock je jedan prijatan i jednostavan gospodin, prije svega čovjek koji izuzetno dobro poznaje i razumije ovaj osjetljivi posao te s kojim u budućnosti očekujemo velike stvari oko zajedničkog hrvatsko-njemačkog projekta."

Vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće" i ravnatelj službe Odjela za odnose s vjerskim zajednicama fra Miljenko Stojić također nije krio zadovoljstvo susretom i razgovorima: „Naravno da sam zadovoljan. Sve je ispalo i bolje nego što smo planirali i očekivali. Postigli smo visok stupanj suglasja i sad ostaje da obje strane sve dogovoreno i službeno prihvate, potvrde, a onda i pretoče u konkretna djela. Posebno nas raduje što i gosti dijele naše zadovoljstvo, a što su nam posve jasno stavili do znanja." /HMS/