MUP ZHŽ-a demantira reket

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar

... jedini razlog zbog čega nismo objavljivali demantije tvrdnji iz tih priloga”, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije povodom objave informacija kako su čelni ljudi tog ministarstva umiješani u kriminal i reketarenje.

"Posljednjih tjedana pojedine TV kuće i web portali objavili su veći broj priloga u kojima se optužuju pojedini policijski i državni službenici ovog Ministarstva za navodno nezakonite radnje, i u kojima se proziva rukovodstvo ovog Ministarstva zbog navodne zaštite kriminala u policijskim redovima", navodi se u priopćenju MUP-a i dodaje kako su, "budući da prozivke postaju svakodnevne i poprimaju razmjere organizirane hajke", odlučili reagirati.

"Prvo, nije istina da su pojedini policijski službenici nezakonito raspoređeni na rukovodna, ili na bilo koja druga radna mjesta, kao što se tvrdi u više tekstova objavljenih na pojedinim portalima. Nadležne županijske i federalne institucije već su provele istragu, kojom je utvrđeno da su ti navodi neistiniti. Drugo, nije istina da ovo Ministarstvo štiti policijske službenike, državne službenike ili namještenike koji su počinili kazneno djelo ili povredu službene dužnosti. Upravo suprotno, ispitana je svaka, pa i najmanja sumnja na nezakonito ili neprofesionalno postupanje djelatnika ovog Ministarstva", navodi se u priopćenju.

Navodi se kako je postupajući po prijavama rukovodnih policijskih službenika, po predstavkama građana ili po prijavama drugih institucija Odsjek za unutarnju kontrolu samo prošle godine je proveo 69 istražnih postupaka kojima je bilo obuhvaćeno 108 policijskih službenika.

Dodaje se kako je prošle godine vođeno osam stegovnih postupaka protiv 14 policijskih službenika, kojima su izrečene zakonom propisane stegovne mjere, od toga jednom policijskom službeniku je izrečena najteža stegovna mjera, prestanak radnog odnosa, zbog teške povrede službene dužnosti."Zbog počinjenih povreda službene dužnosti prošle godine su stegovno gonjeni i sankcionirani jedan državni službenik i jedan namještenik", navodi ministarstvo i dodaje kako je iz navedenoga "vidljivo je da ovo Ministarstvo beskompromisno sankcionira sve svoje djelatnike, kojima se dokaže da su počinili povrede službene dužnosti".

MUP navodi kako "učestali medijski natpisi, koji su dijelom zasnovani na istinitim događajima, na koje se onda nadovezuje gruba medijska manipulacija, mogu dovesti do gubitka povjerenja u policiju građanima",

"U emisiji "Mreža" emitiran je prilog u kome se, između ostaloga, govori o razbojništvu počinjenom u Grudama, pri čemu se grubo otužuju dvojica policijskih službenika koji u to vrijeme uopće nisu radili u Policijskoj postaji Grude, te samim time nisu mogli počiniti nijednu od radnji za koje ih se optužuje. Na mjestu događaja očevid je izvršio istražni sudac Općinskog suda u Širokom Brijegu, uz asistenciju sasvim drugih policijskih službenika, što dovoljno govori o utemeljenosti iznesenih optužbi", stoji u priopćenju.

Ministarstvo dodaje kako je dužno uvijek poštivati pretpostavku nevinosti te da želi poručiti kako ima zakonsku obvezu štititi fizički i moralni integritet svakog uposlenika tijekom obavljanja službenih dužnosti sve dotle dok se u zakonito provedenom postupku ne dokaže njegova krivnja."U pogledu objave sudskih presuda protiv djelatnika ovog Ministarstva dužni smo reći da je čl. 125. Kaznenog zakona F BiH propisano da se uvjetna osuda briše iz kaznene evidencije po proteku roka od jedne godine od dana prestanka vremena provjeravanja, ako za to vrijeme osuđenik ne počini novo kazneno djelo. Istim člankom propisano je da se brisanjem osude iz kaznene evidencije počinitelj kaznenog djela smatra neosuđivanim. Prema tome, nikome se ne može trajno zabraniti rad i napredovanje u policiji ili u drugoj javnoj službi zbog toga što je prije deset ili više godina bio uvjetno osuđen, kao što je propisano čl. 117. KZ-a F BiH", navodi MUP i poziva građane koji imaju saznanja ili dokaze o bilo čijim nezakonitim aktivnostima da ih dostave ovom Ministarstvu, ili drugim policijskim agencijama.

"Jamčimo da ćemo sve navode iz predstavki, bile one i anonimne, temeljito istražiti, i ukoliko se isti pokažu osnovanima da ćemo poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti", navodi MUP ZHŽ-a.

Podsjećamo, u emisiji Mreža Federalne televizije objavljeno je svjedočanstvo Gordana Šimunovića iz Gruda, koji za prikrivanje i sabotiranje istrage napada, mučenja i pljačke optužuje policijski vrh.

"Oni su u sprezi s kriminalom i njih to ne zanima uopće", rekao je Šimunović.

Federalna TV je objavila i audio snimake koji, kako tvrdi "potvrđuju upravo spregu visokopozicioniranih dužnosnika zapadnohercegovačke policije i kriminalaca".

Snimke se u policijskom demantiju ne spominju kao ni navodi Federalne televizije da ministar unutarnjih poslova Zdravko Boras "prima hrvatsku mirovinu na adresi u Splitu, uz ministarsku plaću te 268 maraka vojne invalidnine u BiH".