Mostar: Parking bolnice postaje opasan

SKB Mostar, pljačka

Redakciji Dnevnog lista javila se i djelatnica bolnice kojoj je prije par dana obijeno auto na parkiralištu bolnice za vrijeme radnog vremena, a kada je došla do svog automobila, već je bilo prekasno. No, ovo nije jedini slučaj.

Sigurnost građana

Poznato je, naime, kako je ulaz na parkiralište SKB-a Mostar pod nadzorom zaštitarske službe koja kontrolira ulaz automobila u bolnicu. No, izgleda da zaštitarska služba nije zadužena iste te automobile i čuvati za vrijeme kada su građani ili, pak, u ovom slučaju djelatnici u prostorijama te iste ustanove.
- Završila sam svoje radno vrijeme te otišla do svog automobila kako bih napustila prostor bolnice. Kada sam došla, imala sam što i vidjeti. Automobil je bio obijen od nepoznatog počinitelja, a nitko od zaštitara ili bilo koga u okolici nije znao da se išta dogodilo. Zgrozila me ta činjenica, jer sam kao djelatnica bolnice parkirala ispred ustanove u kojoj radim zajedno s ostalim građanima, te sam vjerovala kako samim time postoji i sigurnost za moj automobil, ispričala je ogorčena djelatnica bolnice koja je o cijelom slučaju obavijestila policiju kako bi se pronašao počinitelj, te kako bi se ovakva situacija spriječila. No, ona nije jedini takav slučaj, nego njih ima u velikom broju, kako je potvrdio i glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak.

- U posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran je veći broj takvih djela na parkiralištu SKB-a Mostar. Ta djelatnica nije jedini slučaj, jer su ovakve vrste napada česte, te se trudimo nešto uraditi po tom pitanju, kazao je Bošnjak koji ističe kako nije moguće na samom mjestu postaviti policajce koji bi čuvali ovaj prostor jer se gore nalaze zaštitari. No, postavlja se pitanje kako je moguće da se na području koje je pod nadzorom zaštitarske službe, postavljene od Uprave SKB-a Mostar, događaju ovakva djela, a da na njih apsolutno nitko ne reagira. Gužve na parkiralištu u krugu bolnice odavno su poznate, a jedno vrijeme SKB Mostar je bio izdao obavijest kako unutar kruga bolnice mogu ući samo zaposlenici, te je parkiralište tada zjapilo prazno. Sada se na ovom mjestu ponovno mogu parkirati i građani Mostara, no izgleda na svoju odgovornost jer nemaju nikakva jamstva da će svoj automobil naći u prvobitnom stanju u kojem su ga ostavili.

SKB Mostar
Vezano uz ovaj slučaj kontaktirali smo i SKB Mostar kako bismo pojasnili činjenicu kako je moguće da zaštitarska služba koju su oni sami postavili nije nadležna za zaštitu automobila, koje su prethodno propustili u krug bolnice, te tko je nadležan u cijelom slučaju osiguravanja parkirališta.
- Služba zaštite Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je zadužena za zaštitu ljudi i imovine SKB-a Mostar. Za osiguranje zaštite privatnih automobila u krugu bolnice služba zaštite nije zadužena. Ipak, ukoliko se primijeti da je u tijeku neko kriminalno djelo, djelatnici zaštitarske službe će intervenirati, što su već i učinili više puta, kazala je Adrijana Pandža iz Ureda za odnose s javnošću SKB-a Mostar. Ostaje time otvoreno pitanje kolika je sigurnost građana na području bolnice, te kako je moguće da moraju strahovati za osobne automobile kada se parkiraju ispred ustanove koja ima zaštitarsku službu.

Dnevni list