Mostar i Zagreb: Studenti nepomično ležali 147 sekundi za Keniju

studenti, performans, Zagreb, Mostar
Po riječima predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janje Marušić, cilj je akcije skrenuti pozornost javnosti na tragediju te pokazati sućut i solidarnost s obiteljima žrtava.

- Mislim da mi njima ovim performansom ništa konkretno i veliko nećemo moći pomoć. No, iako smo od njih udaljeni kilometrima, želimo im pokazati da smo bar u mislim s njima - kazala je Marušićeva, dodavši kako, po njezinom mišljenju, javnost o ovom događaju nije pokazala dovoljno senzibiliteta.

Performans je organizirao Studentski zbog Sveučilišta u Mostaru u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu.

Pokolj na sveučilištu u Garissi, gradu na granici između Kenije i Somalije, dogodio se u jutarnjim satima 2. travnja, kada su onamo, naoružani bombama i automatskim puškama, upali maskirani napadači militantne islamističke skupine Al-Shabab.

Sheikh Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik za vojne operacije te terorističke skupine poručio je da je pokolju prethodilo razvrstavanje na muslimane i kršćane - muslimanski su studenti, kako su tvrdili, pušteni.

U isto vrijeme,isti performans izveli su studenti Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, za milenijsku fotografiju hrvatskog fotografa Šime Strikomana poziralo je ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 147 studenata Sveučilišta u Zagrebu kako bi prosvjedovali protiv terorističkog napada u kojem je smrtno stradalo 147 nevinih kenijskih studenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Studenti su svojim tijelima na Trgu maršala Tita u bijelim majicama formirali sunčane zrake čiji je centar smješten u Zdenac života kipara Ivana Meštrovića, spomenik koji se nalazi ispred zgrade HNK Zagreb. Fotograf je sliku koju su formirala tijela fotografirao sa visokog vatrogasnog krana.

Studenti su povodom ovog performansa objavili i dvojezični manifest, na hrvatskom i engleskom jeziku, a u kojem piše:

"Oni su bili sinovi i kćeri, braća i sestre, djeca i prijatelji. Oni su bili baš kao i mi, studenti i sanjari koji su slijedili svoje ambicije u cilju boljeg života. Od četvrtka 2. travnja oni su uspomena. Zapamćeni su od obitelji, prijatelja i naroda Kenije kao nevine žrtve napada ljudske sramote. Napada koji je naciju ostavio potresenih srca, ali nije potresao svijet!", stoji u manifestu.

Naglašava se da je "tog četvrtka svjetska akademska zajednica izgubila 147 kolega, narod Kenije 147 prilika za bolje sutra, a 147 obitelji izgubilo je svoje najbliže".

"Danas više nego ikad, akademska zajednica stoji zajedno. Izražava suosjećanje. Bez dovoljno komunikacije različitost vodi nesporazumu, nesporazum sukobu, a sukob tragediji. Po čemu se 147 kolega studenata razlikovalo? Po tome što su kršćani? Vjerujemo da su rasa, religija, državljanstvo ili orijentacija nevažni kad spominjemo ljudska prava. Ona su univerzalna, ali nažalost povrediva", stoji u manifestu.

Ističe se da kenijska tragedija "podsjeća da je sigurnost koju mi uzimamo kao danu drugima luksuz".

"Sjećanju na 147 mlada života nikada ne smije biti dopušteno da izblijedi. Njihova žrtva zadužuje nas postaviti pitanja. Zadužuje nas izgraditi svijet u kakvom želimo živjeti. A u njemu, budite sigurni, 147 života ne pada pred terorom", navodi se u manifestu.

Ovim performansom hrvatski su studenti, akademska zajednica i hrvatski narod iskazali suosjećanje sa kenijskom tragedijom.

prvi tv