FOTO  Zračna luka Mostar: Podići ćemo razinu usluge i pripremiti se za veliku rekonstrukciju

Zračna luka Mostar
... pod uvjetom da se ispune nedavno dana obećanja o financijskoj injekciji od dva milijuna maraka.
S tim sredstvima aerodrom bi postojeću razinu usluge i kvalitete mogao dodatno poboljšati, kažu odgovorni u ovom poduzeću, ali i napominju da su troškovi koje iziskuje djelatnost zračnog prometa ogromni, posebno kada je riječ o osuvremenjivanju opreme i širenja kapaciteta.

Potrebna sredstva

- Vlada Federacije, odnosno Ministarstvo prometa kojem smo zahvalni, su odlučili odobriti sredstva od dva milijuna maraka za aerodrome u Tuzli, Mostaru i Bihaću. Mi im se zahvaljujemo i možemo reći da je ovo znak prepoznavanja važnosti zračnog prometa, kazao je za Dnevni list Marko Đuzel, voditelj sektora prometa i sigurnosti mostarske zračne luke.
- Taj potez za nas je vrlo važan jer ćemo postojeću razinu usluge i kvalitete dodatno poboljšati, odnosno, ova sredstva ćemo koristiti za manje širenje kapaciteta i pripremu za velika ulaganja, točnije velike rekonstrukcije, dodao je Đuzel.
Nije tajna da za širenje kapaciteta i povećanje prometa mostarska zračna luka mora napraviti puno toga, za što iznos od dva milijuna maraka nije dovoljan.
- Ne želim da me se shvati pogrešno, ali kako bih običnom čitatelju približio što u zračnom prometu znači dva milijuna maraka kao primjer navodim da jedno sredstvo za odleđivanje aviona samo košta milijuna maraka. Dakle, napravit ćemo dosta s dva milijuna, ali ne možemo raditi čudesa kako ljudi koji nisu iz ove struke očekuju, poručio je Đuzel.
Potom je obrazložio na čemu će se sve u budućnosti morati poraditi u zračnoj luci.
- Ovaj poticaj definitivno će malim aerodromima biti veliki i ta sredstva će nam omogućiti mnogo toga. Omogućit će nam daljnji razvoj, pa čak i povećanje broja putnika. Mi moramo uložiti u širenje terminalne zgrade, širenje platforme za parking zrakoplova, širenje voznih staza, nabavku opreme i sredstava za prihvat i otpremu zrakoplova... A, ako se dodjeljivanje ovih sredstava pretvori u kontinuitet ovo će biti moguće uraditi kroz master plan koji će se pratiti, izjavio je Đuzel.

Višestruki značaj

Mostarska zračna luka je 2012. godine imala poslijeratni rekord u broju putnika (79.000), a i dalje je rekordna godina u povijesti 1990., kada je Mostar imao promet od 86.000 putnika. Prema ocjenama stručnjaka mostarska zračna luka ima savršenu poziciju (Mostar, Međugorje, Trebinje i druge za turizam potencijalne destinacije), te se shodno tome očekuje od nadležnih da posvete više pažnje razvoju tog aerodroma.
Iz zračne luke poručuju da uz postojeće linije, nastoje dogovoriti i nekoliko dodatnih destinacija.
- Mi sa stajališta prometa zadržavamo sve trenutačne linije i upravo smo u pregovorima s Croatiom oko povezivanja sa Zagrebom, te s Turkishom vezano za povezivanje s Istambulom, kazao je Đuzel, izrazivši zadovoljstvo i zahvalu ministarstvu prometa i Vladi FBiH što je prepoznala značaj mostarskog aerodroma.

Bešlić: Slijedi razdoblje razvoja

Podsjetimo, na sastanku prošlog tjedna u Mostaru potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović najavila je da će Vlada fBiH izdvojiti dva milijuna KM za pomoć mostarskom aerodromu. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić je izrazio zadovoljstvo jer federalna razina vlasti ima nakanu pomoći Mostaru u rješavanju određenih problema.
- Zračna luka bi se trebala u nadolazećem razdoblju razvijati, komentirao je Bešlić. Inače, većinski vlasnik zračne luke je Grad Mostar s 88 posto vlasništva.

Dnevni list