FOTO  Znanstveno-stručnim skupom obilježena 40. obljetnica Građevinskog fakulteta SUM-a

građevinski fakultet, Mostar
Znanstveno-stručni skup svečano je otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedavajući Rektorske konferencije BiH prof. dr. Zoran Tomić kazavši kako Sveučilište u Mostaru vesele ovakvi međunarodni znanstveno-stručni skupovi, te da je posebno značajno što se ovaj skup održava na 40. obljetnicu Građevinskog fakulteta. „Građevinski fakultet je napravio veliki iskorak i pomaknuo granice kada je u pitanju organizacija fakulteta, nastava, znanstveni istraživački rad, međunarodne konferencije i brojne druge aktivnosti. Oni su perjanica kada se govori o suradnji Fakulteta i Sveučilišta s gospodarskim sektorom i projektnim aktivnostima Sveučilišta u Mostaru."

Voditelj organizacijskog odbora skupa doc. dr. Goran Šunjić ističe kako se radi o nizu znanstvenih-stručnih manifestacija kojima se obilježava 40 godina postojanja Fakulteta, a započele su s danima otvorenih vrata Građevinskog fakulteta. „40 for the future međunarodna znanstvena konferencija u svakom smislu je najvrjednija budući okuplja eminentne stručnjake iz oblasti konstrukcija, arhitekture i urbanizma, hidrotehnike, geotehnike i prometa, te na taj način naš Fakultet stavlja rame uz rame s ostalim Građevinskim fakultetima u Europi".

Dekanica Građevinskog fakulteta SUM-a prof. dr. Maja Prskalo također se obratila nazočnima, govorila o utemeljenju, povijesti i razvoju Fakulteta s naglaskom na budućim ciljevima i planovima. „Od prošle akademske 2017./2018. godine otvoren je sveučilišni preddiplomski studij arhitekture i urbanizma. Pri njegovoj provedbi Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu mu je referentni fakultet. Sukladno tomu, od prošle akademske godine Građevinski fakultet članica je Udruge studija arhitekture i urbanizma Republike Hrvatske što će studentima omogućiti lakše priznavanje diploma i mogući nastavak studiranja u Hrvatskoj i inozemstvu."

Planove za nastavak kvalitetne suradnje Građevinskog fakulteta s Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr. Krunoslav Šmit. „Suradnja s Građevinskim fakultetom SUM-a je izrazito intenzivna. Za vrijeme ove konferencije naši profesori iz Zagreba održali su predavanja mostarskim studentima i to nas jako veseli jer su to kvalitetni mladi ljudi. Na ovoj konferenciji su stavljene u fokus važne stvari i teme kako bismo došli do napretka u svima područjima važnom za razvoj naše struke."

Konferencija je otvorena s aktualnom temom - stručnim predavanjem glavnog projektanta pelješkog mosta Marjana Pipenbahera. Tema predavanja nosila je naziv „Projektiranje i analiza mosta Pelješac", a predavač, glavni projektant pelješkog mosta poručio je „u njemu nema ničega što je zlo, on povezuje ljude. Nema ničega što je trajnije od povezanosti među ljudima koju omogući jedan most."