Zgrada državnih institucija BiH u Mostaru bez ikakvog osiguranja

Mostar, osiguranje, provale
Kako je za Avaz potvrdio Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane, sva tri puta, osim u zgradu, provalnici su nasilno ušli i u prostorije ove agencije, iz kojih su ukrali opremu i druge vrijedne stvari.

Između ostalog, ukradeni su i rezervni ključevi automobila koje koristi Agencija, pa je zbog toga nastao dodatni trošak, jer su morali promjeniti sve brave i cilindre na tim vozilima.

Učestalim provalama, smatra Hajrić, doprinosi i to što je zgrada u kojoj je smješteno 11 državnih institucija bez ikakvog osiguranja, o čemu bi trebala brinuti Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

- Objekt je potpuno nezaštićen, nemamo ni videonadzor, niti alarmni sustav, niti fizičko osiguranje ili neku portirsku službu - ističe Hajrić.

On navodi kako je nakon preuzimanja dužnosti direktora Agencije od početka prošle godine više puta od Službe pismeno tražio da riješi problema osiguranja, ali kaže da je svaki put dobio odgovor da za to nema novca.

Hajrić dodaje i da je Agencija nudila Službi alarmni sustav koji ta institucija ima od ranije, kada je koristila druge prostorije, ali da Služba nije reagirala ni na tu ponudu.

Zanimljivi su podaci do kojih se došlio uvidom u program rada Službe za ovu godinu. U tom dokumentu, naime, navodi se da namjeravaju povećati ra<zinu sigurnosti u institucijama BiH i kvalitetu redovitog održavanja i servisiranja tih objekata. Za te planiraju izdvojiti više od 15 milijuna maraka.

Uključuje li to i konačno osiguranje zgrade institucija BiH u Mostaru, za sada nije poznato, ali je za Službu očito bilo važnije da u izdacima za ovu godinu navede da će samo za telefonske i poštanske troškove izdvojiti oko 40.000 maraka.

U zgradi institucija BiH u Mostaru nalazi se i terenski ured Službe za poslove sa strancima. Zbog toga je, kaže Hajrić, protok ljudi kroz zgradu još veći. Samim tim, kaže on, potreba za osiguranjem i kontrolom ulazaka u zgradu i izlazaka iz nje još je veća.